Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
Lénárd Lili

A londoni születésű Shamina Begum 15 évesen utazott Szíriába, ahol csatlakozott az ISIS-hez, és egy dzsihádista harcos felesége lett. Három gyermeke elvesztése után visszatérne Angliába, azonban a belügyminisztérium 2019-ben felfüggesztette állampolgárságát. Bár számos civil szervezet segíti a fiatalt, a legfelsőbb bíróság közelmúltban úgy határozott, Begum az állampolgársága visszaszerzéséért folytatott tárgyalásokra sem léphet be az Egyesült Királyság területére.

A cikk eredetileg laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán jelent meg.

Shamina Begum története 2015 februárjában kezdődött, amikor a 15 éves bangladesi lány elhagyta Angliát, hogy barátnője után utazzon Szíriába. Társaival együtt Törökországon keresztül érték el az Iszlám Állam területét, hogy megkeressék Sharmeena Begum-ot – a két lány között nincsen családi kötelék – aki egy évvel a történtek előtt döntött úgy, hogy csatlakozik a terrorista szervezethez.

A lány és barátnői a londoni Bethnal Green Academy tanulóiként ismerkedtek meg egymással. Habár szülei bangladesi állampolgárok, Begum már az Egyesült Királyságban született, ezáltal jogosult volt az angol állampolgárságra. Indulásuk után pár nappal a sajtó Begum testvérétől értesült a lányok tervéről, miszerint barátnőjük megkeresése után vissza akarnak térni Angliába.

Shamima Begum és barátnői, Amira Abase és Kadiza Sultana amikor elhagyta Londont (A fotót a Gatwick repülőtér biztonsági rendszere rögzítette)Shamima Begum és barátnői, Amira Abase és Kadiza Sultana amikor elhagyta Londont (A fotót a Gatwick repülőtér biztonsági rendszere rögzítette)

A terv azonban valójában mégsem valósult meg, hiszen Sharmeena-t nem találták meg, ellenben Begum és barátnői csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Begumot – aki az események kezdetén még fiatalkorú volt –, 10 nappal érkezésük után hozzáadták a holland származású Yago Riedijk-hez, akitől az elkövetkező négy évben három gyermeke született. Az Iszlám Államnál töltött négy év alatt Begum dzsihádista feleségként szolgált, a feladatkörébe tartozott a magához hasonló fiatal lányok toborzása, valamint a csoport női tagjainak szervezése.

Elbukott az ISIS, bajba kerültek a tagok

Ugyan a nagyhatalmak egy ideig tétlenül nézték a szélsőségesek terjeszkedését, végül 2014 nyarától az Egyesült Államok vezetésével létrejött koalíció megkezdte az ISIS elleni harcot. Három év elteltével a terrorszervezetet teljesen visszaszorították, miután elvesztette a fénykorában meghódított területének 98 százalékát.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.