7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A negyedik hullám komolyságát mutatja, hogy Dr. Zacher Gábor toxikológus, Dr. Jakab Ferenc virológus és Dr. Szekanecz Zoltán immunológus ült le a Facebook kamerája elé, hogy az aktuális járványhelyzetről, a harmadik oltásról, az oltásellenesekről, valamint arról beszélgessen, hogyan vélekednek a gyermekek beoltásáról. 

Az élő beszélgetést a KOVIDŐK, két nemzetközileg elismert szegedi kutatója – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus – nevével fémjelzett, hiteles és független tájékoztató csatorna szervezte, és hat fontos témakört fogtak át.

Kit érint a negyedik hullám és hogyan védekezzünk ellene?

„Mindenkit érint a negyedik hullám, oltatlanokat oltottakat egyaránt, köztük egyre fiatalabbak. De míg az oltottakat nagy számban védi meg a súlyos tünetektől a fertőzés, addig az oltatlanoknál a delta vírusnak köszönhetően villámgyorsan alakulnak ki a tünetek. Tehát elősosorban az oltatlanok vannak veszélyben, és őszintén szólva a kezdeti nagy felfutás után a 60 százalékos átoltottságra nem lehetünk büszkék” – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus, a Hatvani Kórház munkatársa.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a negyedik hullám lesz olyan erős, mint a harmadik volt. Fotó: mfor
A szakértők szerint elképzelhető, hogy a negyedik hullám lesz olyan erős, mint a harmadik volt. Fotó: mfor

Azt is hozzátette: mivel hivatalos adatok nincsenek, saját tapasztalatai és kollégái kommunikációjára alapozva 7-8 oltatlanra jut egy oltott az enyhe tünetektől szenvedő betegeknél. A súlyosabb betegeknél ez még inkább eltolódik az oltatlanok irányába, és a lélegeztetőgépre kerülőknél is hasonló az arány.

Mint mondja, a számok nem hazudnak, ezért minden plakátnál fontosabbak lehetnének.

Dr. Szekanecz Zoltán professzor, belgyógyász, immunológus szerint az emelkedő fertőzöttségi számok mellett jóval fontosabb, hogy hányan vannak a kórházban és a lélegeztetőgépeken. Bár jobban terjed a delta, elkent tüneteket okoz, ezért nehéz felismerni főleg a közelgő influenzaszezon miatt. De a rizikócsoportokat (idősek, immunbetegek, krónikus betegek, szervátültetettek) jobban ki vannak téve a fertőzésnek. Ezért a védekezés három pillérének – az oltásnak, a maszknak és a tesztelésnek – együtt kéne mindig működnie.

„Két hete optimista voltam, hogy relatíve jól megússzuk, de a mai számokat nézve már kevésbé. A szeptembertől decemberig tartó időszak meg fogja mutatni, mi lesz a negyedik hullám végkicsengése Magyarországon. Nem tudjuk előre a végét, hiszen nem volt még olyan időszak, amikor 63-64 százalékos átoltottságú a lakosság. Nem lehet megjósolni a csúcsot sem, egy a biztos: az oltás nem a vírus ellen véd, hanem a súlyos állapot ellen, ezért fontos, hogy azok is felvegyék, akik eddig nem tették” – mondta Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője sokat sejtetően hozzátette: járványügyi intézkedések biztos, hogy még lesznek és kellenek is.

Az oltás ellenére miért nem változik a járványgörbe?

Jakab Ferenc a deltavírus 5-6-szor magasabb terjedési rátáját említi indokként, míg Zacher Gábor keményebben fogalmaz:

„Valami nem működik jól, például az említett párhuzamos intézkedések. A járvány szakmai probléma, és csak sokadlagosan politikai. Ezért úgy látom, a negyedik hullám bírhat akkora taréjjal, mint a harmadik hullám, amiben akár bele is rottyanhat az ellátórendszer és az ország. A 1 millió lakosra vonatkoztatott halálesetek számát tekintve egyébként még mindig az előkelő ötödik (!) helyet foglaljuk el, amiről a hivatalos kommunikáció nemigen beszél.”

Most készül egyébként egy hiánytpótló háziorvosi ajánlás, mikor, mi a teendő. Ez eddig hiányzott, pedig igen sok minden az első kommunikációnál dőlhet el.

Harmadik oltás: kinek ajánlják?

„Mindig azt mondom, tartsd szárazon a puskaport és magasan az antitestszintedet” mondja a humort sem nélkülözve Jakab professzor, hangsúlyozva azt is, hogy senki nem dőlhet hátra, aki fél éve kapta meg az oltást, mert az ismétlő oltások elengedhetetlenek a szervezet számára. A vakcina hatékonysága havonta feleződik, 3-4 hónap után pedig drasztikusan lecsökken az antitest szám. Amíg a vírus erősen cirkulál, addig az immunredszer ébrentartására szükség van a harmadik oltásra kortól, nemtől függetlenül.

Dr. Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetemi tanára szerint is mindenki oltassa be magát, főleg, ha a vakcina után sincs sejtes immunválasza, mint például a kínai oltás után. Véleménye szerint szinte mindenkinek mRns-féle vakcinát kéne kapnia harmadiknak.

„Azt látom, hogy a harmadik oltást minél tovább bonyolítjuk, annál átláthatatlanabb. Én is azt javaslom, hogy mindenki vegye fel. Szerintem is tökéletesek harmadiknak az mRns-vakcinák, én a két Pfizerre kaptam Janssent. Egy biztos: folyamatosan magyarázzuk el, hogy az oltás utáni reakciókat ne oltási szövődményként kezeljük, hanem enyhe mellékhatásként” – mondja Zacher Gábor.

Jakab Ferenc viszont egy vadonatúj dologra hívja fel a figyelmet:

„Nem érdemes méretni antitest-számot oltás előtt. Mert alacsony lehet, de túl magas nincs, tehát semmi rosszat nem teszünk vele. A harmadik oltásoknál viszont egy aranyszabály van, vektoros után vektorost nem szabad adni”.

(Gulyás Gergely miniszternek akkor már mindegy, hiszen múltkor a Kormányinfón azt mondta, Szputnyikra kapott Janssent).  

Dr. Szekanecz Zoltán szerint sincs felső határa az antitest szintnek, azaz a védettség fokának. Arra viszont figyelmeztet, hogy egyetlen esetben nem ajánlott oltani, ha a vakcina beadása a fertőzéssel kombinálódna.  

Mivel lehet meggyőzni az oltáselleneseket?

„Ismerem a vakcinák összetételét, véleményem szerint nincs hosszútávú mellékhatása. De például, ha kap valaki a magas vérnyomására egy új tablettát, miért nem kérdezi meg, hogy 20 év múlva lesz-e mellékhatása? Miért csak a vakcináknál létező dolog ez? Jelenleg olyan helyzet van a világban, amit most kell megoldani, mégpedig vakcinákkal” – jelenti ki Jakab Ferenc.

Doktor Zacher osztja a véleményt, számtalan olyan hatóanyag létezik, amely miatt 1-2 év után töröltek egy-egy gyógyszert.

„Ez a hiszti az oltóanyagokkal szemben azért furcsa, mert a tegnap kikerült gyógyszert sokan beveszik, csak a vakcinát utasítja el. Az ilyen elutasító emberek olyanok, mintha galambokkal akarnék sakkozni. Feldöntik a bábukat, és még oda is …..”

Merre tart a poszt-Covid?

A toxikológus azt tapasztalja, hogy az alvászavarok, rémálmok viszonylag jól rendezhetőek, de a memóriazavar megmaradhat, és a szag- és ízérzékelés kiesése is hosszan érződhet. A kardiális problémákra, például szívritmuszavarra panaszkodók problémája is jól karbantarthatóak. Viszont a tüdőkárosodásokkal nem igazán tudnak mit tenni, főleg a tartósan gépi lélegeztetésre szorultaknál alakulhat ki csökkent légzéssel járó krónikus állapot.

„De a második oltás utáni poszt-Covidról még a szakirodalom sem igen nyilatkozik” – teszi hozzá.

Dr. Szekanecz Zoltán szerint főleg a súlyosabban zajló fertőzéseknél vagy krónikus betegeknél marad hátra poszt-Covid állapot. A betegek 30 százaléka 6 hónapig szenved tőle. Az biztos, hogy előbb-utóbb önálló betegséggé válik. 

Ajánlják-e a gyermekek beoltását?

Jakab Ferenc igen kényes kérdésnek tartja, de a szubjektív véleménye szerint egyértelműen fontos a gyermek oltása is. Pláne most, amikor az a nemzetközi tapasztalat, hogy a gyerekeket a delta vírus eléggé megtépázza, s ez várható Magyarországon is.

„A gyerekek nem túl gyakran, de lehetnek betegek, és sokszor ők a tünetmentes hordozók, ezért is fontos az oltásuk. A gyógyszercégek mindig komoly klinikai gyerekvizsgálatokat végeznek különböző korcsoportokban” – mutat rá Dr. Szekanecz Zoltán.

Zacher Gábor kórházában, Hatvanban az előző hullámokban ritkaságnak számított a Covidos gyerek, de az elmúlt két hétben többen is megfordultak náluk, tehát emelkedő tendenciát mutat a gyerekek érintettsége. Ezért igenis nagy jelentősége van a gyerekek átoltottságának is. Talán november közepén nálunk is elindulhat a Pfizer-oltás a kisebb gyerekeknél is.

Zárszóként pedig Jakab Ferenc így fogalmazott:

„A társadalom a kölcsönös bizalomra épül. Ha a többi szakma képviselőinek szinte mindent elhiszünk, akkor a járványügyi szakértőkkel is így kéne eljárnunk. Adassuk be az oltást és győzzük le együtt a vírust, hogy ismét normális életünk lehessen!”

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!