Az Oxfam elemzése rámutat, hogy a gazdag országok növekvő üzemanyagéhségük kielégítésére egyre több bioüzemanyagot állítanak elő, s ez felfelé hajtja az élelmiszerek árát, miután például a gabonakészletek történelmi mélyponton vannak.
A nemzetközi jótékonysági szervezet ezért sürgeti, hogy a fejlett országok szűntessék meg a bioüzemanyagok előállításnak támogatását és csökkentsék az importvámokat. Azt is követelik ezektől az országoktól, többek között az Európai Uniótól, hogy vessék el azt a tervet, amelynek értelmében 2020-ban az üzemanyagok tíz százalékának kell megújuló energiaforrásból származnia.
Az Oxfam elemzői szerint a tehetős országok tavaly 15 milliárd dollárt költöttek a termelés támogatására, miközben akadályokat gördítettek az élelmiszerellátást kevésbé veszélyeztető olcsó, brazíliai etanol bevitelének útjába.
A nemzetközi szervezet arra is felhívja a figyelmet arra is, hogy a bioüzemanyag fokozott előállítása fontos mezőgazdasági területeket vesz el, és csökkenti azokat a földterületeket, amelyek jelentős szerepet játszanak a levegőbe bocsátott szén-dioxid "elnyelésében".