2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Falcon folytatja a földgáz-kitermelést előkészítő munkát a Makói-ároknál, nincs olyan új fejlemény, amely szükségessé tenné a korábbi tervek felülvizsgálatát - jelentette ki Szabó György, a kanadai cég magyar leányvállalata, a TXM Magyarország Kft. ügyvezetője csütörtökön Óföldeákon.

"Komoly nehézségek vannak, de olyan új információ nem került napvilágra, amely indokolná az eredeti tervek felülvizsgálatát" - mondta a szakember a cég kútjainál tartott sajtótájékoztatón.

A Falcon szakemberei azon dolgoznak, hogy megtalálják a megfelelő módszert a Makói-árok mélyén található nem hagyományos szénhidrogén-készlet kitermeléséhez. Ha ez sikerül - amint Észak-Amerikában is történt - a termelés már 2012-től annyira felfuthat, hogy akár néhány éven belül fedezheti a teljes - éves szinten 13 milliárd köbméter körüli - hazai földgázszükségletet - mondta Szabó György.

A Makói-árokban mélyén a nem hagyományos szénhidrogénkészlet rendkívül tömör kőzetben található, kitermeléséhez mikrorepedéseket kell létrehozni a több ezer méteres kutak mélyén, 200 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, hatalmas nyomás mellett. A technológia Észak-Amerikában működik, jelenleg ennek a módszernek az adaptálása folyik - magyarázta a szakember.

A cég számításai szerint a Makói-árokban található nem hagyományos szénhidrogénkészlet kitermelése hordónkénti 50 dolláros olajár fölött lehet gazdaságos.

Jelenleg egy kút fúrásának költsége 40-50 millió dollár között van, ahhoz a kitermelés gazdaságos legyen ezt a költséget 10 millió dollár körülire kell leszorítani - közölte az igazgató.

Molnár József szolnoki bányakapitány a sajtóban megjelent nyilatkozatára reagálva - mely szerint 2012-ben visszavonhatják a Falcon kitermelési engedélyét - elmondta, a cég kutatási engedélye 2007-ben járt le, ekkor kértek kitermelési engedélyt. Ennek visszavonására akkor lehetne lehetőség, ha a Falcon öt éven át nem kezd hozzá a kitermeléshez vagy öt évig szünetelteti azt. A vállalkozás azonban jelenleg is kitermelést folytat, és ezután a jogszabályoknak megfelelően bányajáradékot is fizet.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!