2013. május 27. 12:13

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában - becslik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők a múlt heti kadmiumos rizsbotrányt követően.

A Csinghua Zsipao pekingi napilap Hou Jen-lint, a mezőgazdasági minisztérium környezetvédelmi intézetének kutatóját idézi, aki szerint a talajszennyezés már olyan méreteket ölt Kínában, hogy annak súlya még a hivatalos statisztikákból is kiviláglik. A szennyezés bányák, gyárak, gyorsforgalmi utak, termelőegységek és bármilyen más egyéb emberi tevékenység helyszínének szomszédságában is fellelhető, a probléma ma több mint 20 millió hektár művelésbe bevont mezőgazdasági területet érint, ez az összes ilyen terület egy hatoda.

A lap a Nankingi Mezőgazdasági Egyetem egy korábbi, 2009-es kutatásának eredményeit is felidézi. Az egyetem szakértői akkor az ország minden tájáról szúrópróbaszerűen összesen 91 boltban kapható rizs mintáját szerezték be és vizsgálták. A szennyezett rizs mértéke a 10 százalékot is meghaladta, a részletes adatok pedig arra is rámutattak, hogy a legnagyobb arányú szennyezés az ország nagy rizstermelő, déli vidékeiről származó mintákban található.

A Hszinhua hírügynökség becslései szerint a talajszennyezés ma az ország túlnyomó részét, a megművelt földek akár 70 százalékát is érintheti. Ennek egyik oka az, hogy a mezőgazdasági területek 40 százalékát talajvízzel öntözik, a talajvíz 90 százalékban ugyanakkor szennyezett. Az országban ráadásul a nemzetközi átlagnál több mint két és félszer több gyomirtó szert használnak - emlékeztet a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) által kiadott statisztikákra a Hszinhua. Ezek a szerek sokszor nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, és jelentős részük olcsó hamisítvány.

Hogy a talajszennyezés pontosan milyen méreteket ölt, nem lehet tudni, a kínai kormány ugyanis korábban államtitoknak minősítette a helyzet felmérését célzó, 2006 és 2010 között országszerte elvégzett mintavételének eredményét. A probléma az emberek egészségére való közvetlen hatása mellett a gazdasági költségek miatt is gyors megoldást igényel: a CASS kutatói szerint az évente mintegy 20 milliárd jüan (740 milliárd forint) kárt okoz a mezőgazdaságban.

A talajszennyezés kérdése az elmúlt héten került a közbeszéd középpontjába és az újságok címlapjára, miután a dél-kínai Kuangtung tartományban vizsgált rizsminták csaknem felében a megengedettnél magasabb mértékű, rákkeltő kadmiumot találtak a hatóságok.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.