<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. akadályozza az áram közvetlen szállítását Ukrajnából Magyarországra - közölte csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján Anatolij Batalov, az Ukrenergo ukrán rendszerirányító vállalat fejlesztési és eurointegrációs igazgató-helyettese.

Batalov állítása szerint a MAVIR januárban és február elején egyoldalúan blokkolta a 455 megawatt ukrán-magyar határkeresztező kapacitást. Az igazgató-helyettes nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a feltételezést, amely szerint ezzel a lépésével a MAVIR az ukrán áramexportot lebonyolító Ukrinterenergo vállalatot próbálja arra kényszeríteni, hogy újítsa fel az áram szállítását a Kapolyi László üzletember nevével fémjelzett System Consulting Zrt.-nek - jelentette az RBK-Ukraina internetes gazdasági hírügynökség.

"Annyit mondhatok, hogy amikor korábban az Ukrineterenergo a mi rendszerirányítónkon keresztül továbbította a MAVIR-nak a határkeresztező kapacitást, amelyből a System Consulting cég 350 megawattal részesedett, magyar részről semmilyen kérdés nem vetődött fel, a szállítások zavartalanul folytak" - fogalmazott Batalov.

Laskóy Ágnes a MAVIR szóvivője a csütörtöki bejelentéssel kapcsolatban az MTI kérdésére elmondta: a MAVIR a tavalyi év közepe óta folyamatosan tárgyalásokat folytat az ukrán rendszerirányító vállalattal, azonban egyelőre még nem közeledtek egymáshoz jelentősen az álláspontok.
   
A szóvivő megismételte: a MAVIR nem akadályozza az áram közvetlen szállítását Ukrajnából Magyarországra, azonban ameddig a két fél nem állapodik meg a kapacitások elosztásáról, a magyar vállalat a január 30-i kormányrendelet szerint jár el. A Mavir maximálisan kész az egyeztetésre, és hónapok óta azon dolgozik, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessen.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.