2011. március 23. 13:55

A Japánban történtek tanulságai már az üzemidő hosszabbítási programban érvény fognak jutni, a paksi atomerőmű pedig haladéktalanul és önként aláveti magát az úgy nevezett „stressztesztnek” – mondta paksi látogatásán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán délelőtt. Kijelentette: Paks biztonsága megkérdőjelezhetetlen.

„Fontosnak tartom leszögezni, hogy a Japánban bekövetkező események bizonyos dolgokat nem befolyásoltak Magyarországon” -kezdte szerda délelőtti sajtótájékoztatóját Pakson Fellegi Tamás miután a Paksi Atomerőmű, valamint a Magyar Villamos Művek vezetőitől tájékoztatást kapott az atomerőműben végrehajtott biztonsági fejlesztésekről. Az energiaügyeket felügyelő nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: Magyarországon nincs veszély, és semmi olyan fejleményt nem lát, amely miatt különösebb veszélyhelyzet kialakulhatna a Japán események miatt.

A miniszter leszögezte nem látnak arra okot, amely megváltoztatná  az atomenergia szerepéről vallott elképzeléseket. Annak a következő évtizedekben ugyanakkora szerepet szán a kormány, mint most. Azaz a hazai termelésben 40 százalékot, a fogyasztásban annál valamivel kevesebbet.

Emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőműben hosszabb ideje folyik az üzemidő hosszabbításra való felkészülés. A hatóságnak a Japán események tapasztalatai tükrében a követelményeket át kell tekintenie, és amennyiben szükséges azokat módosítania kell, a paksi atomerőműnek pedig a programban foglaltaknak eleget kell tennie, szögezte le Fellegi Tamás. A programnak tovább kell folytatódnia, semmi okot nem látunk rá, hogy ne folytatódjon, mondta a miniszter.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.