TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. január 26. 08:16

Szerdán újabb 1,7 millió Toyota visszahívását jelentette be a japán gyártó, ezzel az elmúlt 18 hónapban már összesen 12 millió autót kellett visszarendelni a gyárakba különböző hibák miatt. A cég már tavaly rekordbírságot fizetett a visszahívások miatt az Egyesült Államokban, az újabb rossz hír elhomályosítja azt, hogy továbbra is a Toyota a világ legnagyobb autógyártója.

Világszerte 1,7 millió autót hív vissza a Toyota, mivel megrepedhetett a kocsik benzincsöve, ami üzemanyagszivárgáshoz vezethet. A visszahívás nagy része Japánt érinti, 1,2 millió járművet az anyaországban kell ellenőrizni. A cég beszámolója szerint nem történt baleset a hibával kapcsolatban, Japánban 140 esetben észlelték a benzincső eltörését.

Az Egyesült Államokban 245 ezer Lexus-modellt hív vissza önkéntesen a cég, ami azt jelenti, hogy ha a tulajdonosuk bizonytalan, akkor visszaviheti ellenőrzésre az autóját. Ez a 2006-ban és 2007-ben gyártott GS300/350-es autókat érinti, emellett a 2006 és 2009 eleje között készült IS250-es modellekkel és a 2006 és 2008 között gyártott IS350-esekkel lehetnek problémák.

Az elmúlt másfél évben tizennégyszer kellett különböző okokból autókat visszahívnia a japán gyártónak, összesen 12 millió járművet érintettek a potenciális hibák. 2009 szeptemberében négymillió Toyota esetében vetődtek fel problémák a gázpedállal, majd tavaly januárban további 2,3 millió autót hívtak vissza ugyanezért.

2010 augusztusában 1,1 millió Corolla és Matrix került vissza ellenőrzésre a gyárakba, majd októberben 1,5 millió autót kellett ellenőrizni a fék és az üzemanyagpumpa hibája miatt.

A fenti visszahívások miatt a Toyota decemberben 32,4 millió dolláros bírságot fizetett az Egyesült Államokban, korábban tavaly áprilisban már kiszabtak a vállalatra egy 16,4 milliós büntetést azért, mert nem megfelelően kezelte a visszahívásokat.

A szerdán megjelent hír elhomályosítja azt a hétfői bejelentést, mely szerint 2010-ben is a Toyota volt a világ legnagyobb autógyártója. A cég 8,42 millió autót adott el tavaly, míg a második General Motors 8,39 milliós értékesítést jelentett.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.