TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 11. 11:04

Divattá vált környezettudatosnak lenni a vállalatok körében az elmúlt években, azonban úgy tűnik, ma már több mint trendi zöld cégként működni. Egyre inkább kezdik felismerni ennek az előnyeit, például, hogy a tehetségek megszerzésében és megtartásában is erősebbek lehetnek az ilyen társaságok, tudta meg az mfor.hu.

A zöld cégekhez mennek a tehetségek

Hazánkban is egyre több munkakereső figyel arra, hogy a cég, amelynél elhelyezkedni kíván, mennyire környezettudatos, támogatja-e a tömegközlekedést a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében vagy az újrahasznosítási eljárásokat. Egy egyesült királyságbeli felmérés szerint a jelöltek hetvenöt százaléka két cég közül azt választja, amelyik jobban odafigyel a környezetvédelemre.

A környezettudatosság nem csupán a nagy termelőcégek sajátja lehet, bármelyik hazai kis- és középvállalkozás magáévá teheti az ehhez kapcsolódó értékeket. A szelektív hulladékgyűjtés például rendelkezésre áll minden vállalat számára, mondta az mfor.hu-nak Rakonczai Kamilla, a Xerox Magyarország Kft. marketing kommunikációs menedzsere, hozzátéve, keresni kell az olyan lehetőségeket, amelyek kevesebb hulladékhoz és kisebb energiahasználathoz vezetnek.

Czabafi Judit, a Magyar Posta környezetvédelmi csoportjának vezetője úgy véli, az interjúk során a jelöltek odafigyelnek arra, hogy leendő munkáltatójuk mennyire figyel oda a környezetre, van-e lehetőség például szelektív hulladékgyűjtésre. Így a zöld szemléletmód hozzásegíthet a tehetségek megszerzésében.


A Xerox tapasztalatai szintén azt mutatják, hogy a környezettudatosság a vállalatok és az egyének szintjén is egyre jellemzőbb Magyarországon. Szerintük ez hatással van a fogyasztási döntésekre és a munkahely kiválasztására is, és bár a jelenség még nem általános, de a tendencia egyértelműen pozitív.

A bezöldülés előnyei

A környezettudatosság, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődésre való törekvés a társadalmi felelősségvállalás egyik kiemelt területe, amelyet hazánkban is egyre több vállalat tart szem előtt. De nem csak ezért érdemes zöldnek lenni, hiszen az gazdasági előnyt, költségmegtakarítást is jelenthet -  vélte Czabafi Judit. Az energiatakarékosság megvalósításával például csökkenthetik kiadásukat a cégek.

A CareersInAudit.com felmérése is azt mutatja, hogy nem csak a környezetvédelelem motiválhatja a cégeket a zöld politika létrehozására. Ebben szerepet játszhat az is, hogy pozitívabbá szeretnék tenni vállalati imidzsüket, de az ügyfeleknek illetve a fogyasztóknak való megfelelés és az anyagi megtakarítás is szerepet játszhat a döntésben.

A tavalyi évben egyébként világszerte jelentős elmozdulás tapasztalható a környezetvédelmi attitűd erősödésében a cégeknél, és várhatóan ez fontos tényező marad 2008-ban is.

Hazai példák

A környezet megóvására az irodai munka során is lehetőség van. A Xeroxnál például két oldalra nyomtatják a dokumentumokat, újrahasznosítják a toner-kazettákat, szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ez utóbbi területen az élenjárók közé tartozik a cég, hiszen 2003 elején az elsők között vezették be hazánkban a szelektív hulladékgyűjtést.

A Magyar Posta a szelektív hulladékgyűjtés mellett az energiatakarékosságra is kiemelt figyelmet fordít, ami a postai létesítmények tervezésénél is fontos szempont. Később a karbantartásra is odafigyelnek, a fűtést, a világítást, a szigetelést a lehető legkedvezőbb módon alakítják ki.

A nyugati országokhoz, egyebek között az Egyesült Királysághoz képest még van mit behoznunk, hiszen ott már a vállalatok mintegy fele kialakított környezetvédelmi politikát. Hazánkban is egyre inkább lehetőségük van a cégeknek erre, különféle pályázatokon vehetnek részt, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) például évente díjazza a környezetvédelmet leginkább szem előtt tartó cégeket.

A néhány éve ilyen díjat nyert Magyar Posta történetében pedig egy mérföldkő volt, hogy 2006-ban elkezdte kiépíteni az úgynevezett környezetközpontú irányítási rendszert (KIR), amelynek keretében az alkalmazottak képzésére is lehetőség nyílt. A KIR-t bevezető társaságok ISO tanúsítványt kaphatnak, amelyet akár a vállalat reklámozására is felhasználhatnak.

A rendszer bevezetésének első lépése, hogy elkötelezetté kell tenni a felsővezetőket és meg kell szerezni a támogatásukat. Czabafi Judit szerint erre mindenképp szükség van annak érdekében, hogy a környezetvédelmi terület sikeres legyen, és a kitűzött célokat, programokat meg lehessen valósítani.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.