A McDonald's a jelenleg használt sütőolajat októbertől olyan elegyre cseréli, amely magas olajsav tartalmú repcemagolajból és magas olajsav tartalmú napraforgóolajból készül. Ezáltal az olajban jelentősen csökken a transzzsírsavak (TFA) aránya – a jelenlegi maximum öt százalék helyett maximum két százalékra –, miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12 százalékot.
Így a mostantól használt sütőolajban - a táplálkozástudomány jelenlegi állása szerint - kedvezőtlenebbnek ítélt két zsírsavösszetevő nem haladja meg a 14 százalékot. A zsírsavtartalmakra Magyarországon jelenleg szabályozás nincs, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) maximum három százalékos transz- és 23 százalékos telített zsírsavtartalmat ajánl.
Az új olaj létrehozása és a megfelelő mennyiségű növény termesztése önkéntes vállalás eredménye, és több mint 10 éves fejlesztési munka áll mögötte. Amikor a vállalat másfél évtizeddel ezelőtt átállt az állati zsiradékról a hidrogénezett növényi olaj használatára, a tudomány akkori állása szerint ez az elegy minősült a legjobbnak. Aztán évekkel később egyes szakemberek részéről aggályok merültek fel, így a vállalat arra kérte beszállítóit, hogy kezdjenek más típusú olajelegy készítésébe, és az ehhez szükséges növények nemesítésébe.
A folyamatos átállásnak köszönhetően a vállalat fokozatosan csökkentette a sütőolaja transzzsírsav tartalmát, míg végül 2007 őszére sikerült elérni, hogy Európa többezer McDonald's étterme számára elegendő mennyiségű, magas olajsavtartalmú repcét és napraforgót termesszenek.
A sütőolaj lecserélésének a vendégek számára élvezhető előnye az, hogy októbertől közel nullára (0,2 százalék alá) csökken a transzzsírsav tartalom az olajban sült ételekben, így a sült burgonyában, a sült csirke- és haltermékekben, valamint a pitékben. Az új fejlesztésű olajjal készült ételek íze azonban továbbra is változatlan maradt, áll a társaság közleményében.