2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. októbertől minden hazai éttermében kedvezőbb élettani hatású sütőolajra cseréli az eddig használtakat, ezáltal gyakorlatilag nullára csökkenti kész ételeinek transzzsírsav tartalmát. A hazai éttermekkel párhuzamosan Európa-szerte átállnak az új olajkeverékre, amelynek zsírsavösszetevői jóval kedvezőbbek a WHO által ajánlott határértékeknél.

A McDonald's a jelenleg használt sütőolajat októbertől olyan elegyre cseréli, amely magas olajsav tartalmú repcemagolajból és magas olajsav tartalmú napraforgóolajból készül. Ezáltal az olajban jelentősen csökken a transzzsírsavak (TFA) aránya – a jelenlegi maximum öt százalék helyett maximum két százalékra –, miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12 százalékot.

Így a mostantól használt sütőolajban - a táplálkozástudomány jelenlegi állása szerint - kedvezőtlenebbnek ítélt két zsírsavösszetevő nem haladja meg a 14 százalékot. A zsírsavtartalmakra Magyarországon jelenleg szabályozás nincs, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) maximum három százalékos transz- és 23 százalékos telített zsírsavtartalmat ajánl.

Az új olaj létrehozása és a megfelelő mennyiségű növény termesztése önkéntes vállalás eredménye, és több mint 10 éves fejlesztési munka áll mögötte. Amikor a vállalat másfél évtizeddel ezelőtt átállt az állati zsiradékról a hidrogénezett növényi olaj használatára, a tudomány akkori állása szerint ez az elegy minősült a legjobbnak. Aztán évekkel később egyes szakemberek részéről aggályok merültek fel, így a vállalat arra kérte beszállítóit, hogy kezdjenek más típusú olajelegy készítésébe, és az ehhez szükséges növények nemesítésébe.

A folyamatos átállásnak köszönhetően a vállalat fokozatosan csökkentette a sütőolaja transzzsírsav tartalmát, míg végül 2007 őszére sikerült elérni, hogy Európa többezer McDonald's étterme számára elegendő mennyiségű, magas olajsavtartalmú repcét és napraforgót termesszenek.

A sütőolaj lecserélésének a vendégek számára élvezhető előnye az, hogy októbertől közel nullára (0,2 százalék alá) csökken a transzzsírsav tartalom az olajban sült ételekben, így a sült burgonyában, a sült csirke- és haltermékekben, valamint a pitékben. Az új fejlesztésű olajjal készült ételek íze azonban továbbra is változatlan maradt, áll a társaság közleményében.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!