„Míg 1998-ban egy éttermünk átlagos napi vízfogyasztása 15 köbméter volt, addig 2008-ban az átlagos napi vízfogyasztás egy étteremre számolva nyolc köbméterre csökkent” – mondta Balázs Károly, a McDonald’s főmérnöke.
Az elmúlt években a McDonald’s több megoldást is bevezetett, amelyekkel a vízfelhasználást igyekeznek optimalizálni: A Drive éttermek nagy része esővízgyűjtő ciszternákkal rendelkezik. A megoldás lehetővé teszi, hogy a háztetőről és a tiszta felületekről összegyűjtött esővizet visszajuttassák a talajba: pl. ezzel a vízzel locsolják a kerteket díszítő növényeket. Ezen kívül több helyen talajvíz-kutakat is fúrtak, amelyek ugyancsak segítik a víztakarékos öntözést.
Az automatizált öntözőrendszereket nedvességérzékelővel látták el, így csak akkor locsolnak, amikor azt az időjárási és talajviszonyok indokolják. A napszaknak is fontos szerepe van takarékoskodásban: az éjszakai locsolás során kevesebb a párolgás, így kevesebb víz szükséges. Ezért a McDonald’s csak ebben a napszakban végzi kertjei öntözését, áll a társaság közleményében.
A hazai McDonald’s a környezetkímélő klíma-megoldások terén is jelentős erőfeszítéseket tesz. A teljes körű klímafelújítás 2006-ban kezdődött a gyorsétterem-hálózatnál. A program keretében a vállalat 2014-ig korszerűbb, jobb hatásfokú és környezetbarát hűtőközeggel üzemelő berendezésekre cseréli a régi gépeket. Az új klímaberendezésekben lévő hűtőgázok nem károsítják az ózonréteget.