Az atlantai székhelyű Coca-Cola elindította az engedélyezési eljárásokat, közölte a cég szóvivője. Az új, rebiana névre keresztelt édesítőszernek a saját szektorában a kizárólagos használati jogát kívánja megszerezni az üdítőital-gyártó társaság.
A hírek szerint a most bejelentett termék alapjául egy dél-amerikai gyógynövény, a stevia szolgál, amelyet a fejlesztésbe bevont Cargill élelmiszerek édesítésére már korábban használt. Az engedélyezés körül a legnagyobb problémák éppen ebből adódhatnak, számolt be a Wall Street Journal, az említett növényből nyert kivonatok élelmiszeripari adalékanyagként történő alkalmazása sem az Egyesült Államokban, sem az Európai Unióban nem engedélyezett. Szabad ugyanakkor diétás kiegészítőként használni.
A rebiana édesítésű üdítők valószínűleg így nem az európai vagy az észak-amerikai piacon fognak debütálni, hanem azon 12 ország (például Japán, Kína vagy Brazília) valamelyikében, ahol az alapját jelentő stevia engedélyezett.
A Coca-Cola italaiban az édes íz igen hangsúlyos, így rendkívül fontos, hogy ki tudják váltani az olyan manapság használatos kiegészítőket mint a szaharin, az aszpartam vagy a sucralose. Ezek ugyan alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, ám ízük kapcsán gyakori kritika, hogy édesek, de nem hasonlítanak a cukorra.