[ajanlo=474][igazitas=left/]Kárpáti Tamás a Kárpáti Szakértő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője a szerdán Budapesten megnyílt első magyar kóser élelmiszeripari árubemutató alkalmából elmondta: a napokban az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség Statusquo Ante felügyeletével megalakult a Magyar Kóser Központ Egyesület azzal a céllal, hogy segítse a magyar élelmiszeripari termelőket, valamint a hazai és külföldi forgalmazókat a kóser élelmiszerek bel- és külpiacra juttatásában.
A magyar kóser élelmiszereknek nagyon jó piaca lehet az Európai Unióban, valamint Ukrajnában, írja az MTI. Az unióban évente ötmilliárd euró értékben forgalmaznak kóser élelmiszert és segédanyagokat, Ukrajnában és Oroszországban pedig hagyományosan jó imázsa van a magyar élelmiszereknek - vélte az ügyvezető.
Európában a legnagyobb piac Franciaország - mondta Kárpáti Tamás. Ott - igaz a jelentős mozlim népesség miatt - évente 16 százalékkal bővül a piac, a muszlimok és a vegetáriánusok adják az összfogyasztás 60 százalékát.
Míg a kóser élelmiszernek jó piaca lehet az ország, a hazánkban termelt bioélelmiszerek mintegy 80 százalékát a külpiacok szívják fel. A szektor éves teljesítményét 15-20 milliárd forintra taksálják, ami igen biztató, s többszöröse a hasonló lélekszámú Csehországénak és Portugáliáénak, a magyarok mégsem nagyon fogékonyan a bioételek iránt.
Menedzsment Fórum
Vallástól függetlenül nő a kóser élelmiszerfogyasztás
A jelenleg mintegy évi egy milliárd forint forgalmú magyar kóser élelmiszer piacon jelentős növekedési lehetőségek vannak, mivel egyre több vegetáriánus és muszlim is kóser élelmiszert vásárol.