2p

Freund Tamás is visszatérne a "rendes" Horizont programhoz, elődje még borúlátóbb.

Múlt pénteken jelentette be Han kó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy a kormány HU-rizont néven saját, 8 milliárd forintos nemzetközi kutatási programot indít az uniós Horizont programból kizárt magyar "modellváltó" egyetemek megsegítésére.

A Népszava Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét erről a lépésről is kérdezte.

"Az MTA elnöke szerint bár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz. Freund Tamás úgy véli, a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez,

'de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke az, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt'."

- idézi a lap az elnököt, aki az MTA volt elnökét, Pálinkás Józsefet is megkérdezte a programról.

"Nem hiszem, hogy neves kutatók, kutatóhelyek vállalnák, hogy részt vegyenek ebben a programban"

- fogalmazott Pálinkás, majd hozzátette, hogy szerinte inkább nem fogják bevonni a magyar intézmények kutatóit a nemzetközi programokba, ha munkájuk kiváltható az uniós programokból nem kizárt kutatókéval.

"Attól, hogy félig-meddig plagizálják a nevét és pályázatokat írnak ki, ez messze nem ugyanaz."

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!