<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pedagógusok a legnagyobb megmozdulást január 31-re tervezik.

Hétfőtől több mint egy hétig tartó, úgynevezett gördülősztrájkba kezdtek a tanárok. a Megmozdulást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte, akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott.

A legnagyobb megmozdulás január 31-ére várható, ami az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulója lesz. Ekkor már a szakképzésben dolgozók is csatlakozni fognak a reggel 8-tól 10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

A tanárok első négy követelése:

  • Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak!
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben!
  • A heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!

A diákok is tanáraik mellé álltak. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A diákok is tanáraik mellé álltak. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Népszava közben Nagy Erzsébetre, a PDSZ ügyvivőjét idézve arról ír, vannak „alattomos próbálkozások” tankerületi vagy intézményvezetői részről, amelyek megpróbálják megakadályozni a törvényes sztrjkot.

A köznevelésben a tavalyi évet „a sztrájkok éve” jelszóval illettük év végi összefoglalónkban.

Azóta a kormányzat a háborús veszélyhelyzet ürügyén megkönnyítette a tanárok elbocsátását, a rendelet akár visszamenőleges hatállyal is alkalmazható. A pedagógusok ennek a rendeletnek a visszavonását is felvették ötödik követelésként.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelő államtitkár a héten fog találkozni a szakszervezeti vezetőkkel, de előzőleg felhívta a figyelmet, hogy az elégséges szolgáltatást biztosítaniuk kell.