<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az új kormányrendelet akár visszamenőleg is alkalmazható.

A Magyar Közlönyben csütörtök éjszaka megjelent friss kormányrendelet értelmében a munkáltató, azaz a köznevelés keretében működő oktatási intézmény a közalkalmazotti vagy munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatottat

nemcsak 15 napon belül, hanem akár az augusztus elsejéig tartó időszakban bármikor elbocsáthatja rendkívüli felmondással,

ha az kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi. Ennek érdekében a rendelet a Munka törvénykönyvének, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek az eltérő alkalmazását lehetővé teszi. A péntektől hatályos, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett jogszabály visszamenőleg is alkalmazható, ha a tudomásszerzéstől számított 15 nap még nem telt el.

A jogszabályi hierarchia felülírására

az ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzeti törvény

ad lehetőséget a kormánynak.

Elég lesz a tanév végén kirúgni a tanárt? Fotó: Depositphotos
Elég lesz a tanév végén kirúgni a tanárt? Fotó: Depositphotos

A rendelet indokolása így szól:

„A köznevelésben a gyermekek, tanulók tanuláshoz való joga az első. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést. Az állam feladata, hogy a gyermekek tanuláshoz való jogát érvényesítse és biztosítsa az oktatás-nevelés zavartalanságát.

Magyarországon a jogszerűen tervezett és végrehajtott – előre bejelentett, elégséges szolgáltatást biztosító – sztrájk és a munkaidőn kívül szervezett demonstráció a véleménynyilvánítás elfogadott, következmények nélküli formái.

Egyes köznevelési intézményekben azonban jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti.

Az a közalkalmazott (pedagógus), aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg. A munkáltató a jelenleg hatályos jogszabály alapján is rendkívüli felmondásra jogosult abban az esetben, ha a pedagógus kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi.

A rendeletmódosítás nagyobb mozgásteret teremt a munkáltató számára a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében.  A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele.

A módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket.”