10p

Ilyen volt 2022-ben a közoktatás helyzete, s most már nyilvánvaló, hogy úgy lépünk át 2023-ba, hogy nem valósult meg a pedagógusbéremelés.

JANUÁR

Némi káosszal indult a tanév, és közben nagyot ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma is több általános és középiskolában.

Január 15-én országos demonstrációt tartottak az oltatlan tanárok, akik közül sokaktól megvált a munkaadója, s megtudtuk, hogy harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt.

Január 22-én zajlott a középiskolások központi írásbeli felvételije, amikor a Kürt Alapítványi Gimnáziumnál tapasztalt szabálytalanságok miatt a magyar felvételit nem engedték megírni 150 diáknak.

Bár az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) törvénytelennek minősítette a január 31-re tervezett pedagógus-sztrájkot, a bíróság szerint az jogszerű volt, így 20 ezer tanár sztrájkolt országosan az iskolákban január 31-én.

FEBRUÁR

A szakszervezetek felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordultak, mivel álláspontjuk szerint kizárólag az elsőfokon a kormány által előadott jogi érvek alapján vizsgálták a január 31-i sztrájk jogszerűségét.

Február 21-én nyolc intézményben száznál több tanár tagadta meg a munkát. A február 11-i kormányrendelet ellen emelték fel a szavukat, amely szerintük elvette tőlük a sztrájk valódi jogát.

Ez a logó is idén született. Fotó: Facebook/PDSZ
Ez a logó is idén született. Fotó: Facebook/PDSZ

A két pedagógus szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy helyezze azonnal  hatályon kívül a kormány sztrájkrendeletét. Tóth Endrével, a Momentum oktatáspolitikusával beszélgettünk a választások előtt, aki szerint el kéne törölni a pedagógusok életpályamodelljét.

Döntött a bíróság a pedagógusok márciusra tervezett sztrájkjáról, amellyel kapcsolatban a szakszervezetek kijelentették: Magyarországon ellehetetlenült a sztrájkjog, mint alapjog gyakorlása, ezért még inkább indokolt az országos polgári engedetlenségi mozgalom, ami február közepén is több iskolában folytatódott, miközben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei szervezetei, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) négy tiltakozó eseményt is szervezett.

MÁRCIUS

A PSZ bejelentette a kreatív sztrájkot, a PDSZ országos választmányának elnöke szerint pedig a március 16-án kezdődött első napon legalább 15 ezer pedagógus vett részt a határozatlan időre meghirdetett országos sztrájkban.

Március 19-én volt a Nagy Kockásinges Találkozó a Kossuth téren. "Már csak a választások után fogadják a tanárokat" – ez volt a kormány válasza a pedagógusok sztrájkbizottságának kérdésére, hogy mikor beszélnek velük.

Jelentős összeget adott Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója a sztrájkoló pedagógusoknak. Mivel február 24-én kitört az orosz-ukrán háború, rengeteg ukrán menekült gyerek vált érintetté a magyar közoktatásban, ezért a Civil Közoktatási Platform kérdésekkel fordult a kormányhoz.

ÁPRILIS

A pedagógusok azt jelezték, hogy reklamációjukat követően korrigálták a sztrájk miatti jogszerűtlen levonásokat. 

Kialakult a legjobb gimnáziumok listája, megszületett a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis tavaszi versenyének győztese.

MÁJUS

Az április 3-ai választások után megszüntették az EMMI-t, és az oktatást, valamint az egészségügyet a Belügyminisztérium alá rendelték. Az EU-s országok egyikében sincs erre példa.

Olyan módosítást terjesztettek elő, amely állandóan fenntartaná a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő rendeletet. A pedagógusok sztrájkbizottsága, valamint a Szülői Hang is arra kérte az államfőt, hogy küldje előzetes normakontrollra a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvényt. Azóta kiderült: semmit nem ért a kérésük.

JÚNIUS

Június 9-én tovább folytatták az iskolák a polgári engedetlenséget. Hiába hívta a PSZ Pintér Sándor belügyminisztert és Csák János kulturális és innovációs minisztert a rendkívüli tanévzáró kerekasztalbeszélgetésre, üresen maradt a székük.

JÚLIUS

Kiderült, hogy az állami mellett már csak az egyházi és a nyelvkönyves kiadók rúghatnak labdába az iskolai tankönyvkiadásban.

A pedagógusok komoly győzelmet könyvelhettek el a minőségi magyar oktatásért és a sztrájkköveteléseikben megfogalmazott céljaikért folytatott harcukban, ugyanis a Kúria kimondta, hogy jogszerű volt a január végi sztrájkjuk.

Azonnali illetményemelést követelt a PDSZ a miniszterelnöknek írt levelében, továbbá követelték a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezések visszavonását, azokról a szakmai, társadalmi egyeztetés megkezdését.

A városligeti Pontváró bulin forgattunk az izgatott diákok között. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke katasztrofálisnak nevezte az idei felvételi eredményeket a pedagógusképzésben.

Megtuduk, hogy átalakítanák a felsőoktatási felvételi rendszert 2024-től, Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. vezetője pedig a Corvinus diplomaosztóján meglepően kemény beszédet mondott, amiben arra buzdítja a fiatalokat, hogy harcoljanak a demokráciáért.

AUGUSZTUS

A háború okozta energiakrízis miatt megkezdődött az iskolák alternatív fűtési lehetőségeinek a felmérése. A Belügyminisztérium ekkor még cáfolta, hogy az iskolákat csak maximum 20 fokra lehet fűteni, miközben már nyár végén akadt iskola, amely már ekkor pluszösszeget kért a megemelkedett rezsiköltségek miatt.

A PDSZ az ismételten eredménytelen sztrájktárgyalások után azt üzente a pedagógusoknak: „Itt az idő, készüljetek!” Ebben a hónapban még válaszokat vártak a pedagógusok a kormánytól, s azt ígérték, hogy ennek hiányában sorozatos polgári engedetlenségi akciók kezdődnek az iskolákban.

SZEPTEMBER

Szeptember 5-én országos polgári engedetlenségi hullám indult el az iskolákban.

A PDSZ azt kérte az Oktatási Világszervezettől, hogy az ENSZ oktatás átalakításáról szóló csúcstalálkozójának idején tegye közzé a nyílt levelüket. A PSZ-szel közösen pedig a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak amiatt, hogy elvették tőlük a sztrájkjogot. 

Egyre több iskolában csatlakoztak a szeptember 19-én elindult gördülő sztrájkhoz, és folytatódtak a polgári engedetlenségi akciók is, sőt, volt, ahol virrasztottak.

Történelmi lépésre került sor: szeptember 30-án tiltakozó tanárokat rúgtak ki a budapesti Kölcsey Gimnáziumból.

OKTÓBER

Miközben Strasbourgban, az Európai Parlamentben európai szocialisták, konzervatív, kereszténydemokrata néppártiak, zöldek és liberálisok közösen álltak ki a magyar pedagógusok mellett, addig az itthoni tiltakozó akciókon forgattunk.

Összeállítást közöltünk a kilenc budapesti tankerületi vezetőről, akik ősszel pedagógusokat fenyegettek kirúgással, A hét videójában pedig két tanár beszélt a kialakult helyzetről. Október 14-én hatalmas diáktüntetés volt Budapesten, melyről még a Deutsche Welle is írt.

Kicsit utánaszámoltunk, mit is jelent pontosan a kormány által bejelentett többlépcsős pedagógus béremelés, miközben az iskolákon kívül az óvódákban is megkezdték a tiltkakozásokat.

Stábunk ezúttal a pedagógusok helyzete miatt október 23-án, a Budapesten rendezett tüntetésen forgatott

Még Bod Péter Ákos volt jegybankelnök is hosszan elemezte, hogy az oktatásban dolgozók alacsony fizetése messzire mutató gazdasági következményekkel jár.

Október 27-én, az országos sztrájknapon kora reggel ismét élőláncot tartottak a szülők, a tanárok és a diákok a pedagógusok melletti kiállás jegyében, valamint az oktatási rendszer megváltoztatásáért. Kameránkkal mi is ott voltunk. 

NOVEMBER

Neves közgazdászok jegyezték azt a nyílt levelet, amely az oktatás radikális átalakítását és a tanárok béremelését követelte, miközben Bojár Gábor szerint a közoktatás lezüllesztése igenis tudatos húzás Orbán Viktor részéről, ahogy az is, ahogy a Huxitot sínre akarja tenni.

A tanároktól jogsértő módon pénzeket vontak le a sztrájkért, hogy elvegyék a kedvüket a tiltakozásoktól, Totyik Tamás, a PSZ alelnöke pedig arról beszélt, hogy a nagyívűre tervezett pedagógus béremelés ára az lesz, hogy megvonják a közalkalmazotti státuszukat.

A Momentum jóvoltából fény derült arra, hogy közel kétmillió forint jutalmat kaptak tavaly fejenként a tankerületi központok vezetői, valamint a tankerületeket is felügyelő állami hivatal, a Klebelsberg Központ első embere.

Furcsa módon a parlamentben mindig fűtött terem várja a képviselőket, míg egyes iskolákban vacognak a gyerekek. A hónap végén tartotta a PSZ és a noÁr Mozgalom közös demonstrációját a Belügyminisztérium előtt, ahonnan a menet a Kossuth térre vonult, az itt készített hangulatvideó fontos pillanatképet villant fel.

DECEMBER

December 1-jével újabb nyolc fővárosi tanárt távolítottak el, ami tüntetésbe torkollott a Belügyminisztérium előtt, amit főszerkesztőnk is megemlített jegyzetében, aki arról is írt, hogy miközben a kormány Brüsszeltől várja a pedagógusbéremelésre szánt összeget, addig a hit- és erkölcstanoktatók fizetéskiegészítésére mégis van pénz.

Végetért a laptársunk, a Privátbankár.hu által szervezett Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis őszi diákversenye, így meg is lett a győztes.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - amely az előbb említett nyolc pedagógust képviseli a munkaügyi bíróságon - arra hívta fel a figyelmet, hogy szülőknek és pedagógusoknak is van lehetősége jogi segítséget kérni, ha úgy érzik, hogy saját és/vagy gyermekük jogai csorbultak ebben a forradalmi helyzetben.

Kende Anna szociálpszichológus, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének igazgatója, a Szociálpszichológia Tanszék vezetője úgy nyilatkozott lapunknak, hogy bár az oktatás ügye nyilvánvalóan rengeteg kormánypárti embert is érint, mégis valószínűbb, hogy a legtöbbeket nem fogja arra késztetni, hogy belássák, ez a helyzet a kormány hibás politikája miatt állt elő.

Az egész éves tiltakozások ellenére kialakult helyzet orvoslására a PSZ nemzeti oktatási kerekasztal létrehozását sürgette. Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt tanárok, diákok, szülők és a velük szimpatizálók az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

Giga pedagógustalálkozót szerveztek a tanároknak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amiről több pedagógus is azt mondta, nem szakmai konzultáció volt, sokkal inkább hasonlított egy kormánypropaganda rendezvényre. Két nappal korábban Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője először lapunknak beszélt arról, hogy valami készül, mert sorra hívták be a hangadó pedagógusokat egy furcsa találkozóra.  

A rendőrség szerint két tizenéves hekker törte fel szeptemberben a KRÉTA-rendszert, amit cáfoltak az érintettek. Így továbbra is tisztázatlan a nyomozás eredménye, hiszen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság még mindig nem közölte nyilvánosan, mire jutott.

Egy pécsi, próbaidejét töltő pedagógus lett a következő, akit kirúgtak az állásából, ezzel ő lett az első „vidéki fecske”.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA)  októberi állásfoglalása után a köztársasági elnök segítségét kérte az elbocsátott tanárok visszahelyezése miatt, ezért nyilatkozatot tettek közzé. Orbán Viktor évzáró kormányinfóján azt mondta erről, hogy az MTA ezzel törvényszegésre buzdítja az oktatás szereplőit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!