3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január 26-ra, azaz a sztrájkhéten hívta össze a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részére megküldött meghívóban az államtitkár arra hívta fel a szakszervezeti vezetők figyelmét, hogy a január 23-tól meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.

Hozzátette: a helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

Mozgalmas lesz a január hátralévő része. Fotó: Facebook
Mozgalmas lesz a január hátralévő része. Fotó: Facebook

Azt már lehet tudni, hogy Szeged valamennyi gimnáziuma, de sok más intézményben is sztrájkolni fognak. A szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárainak kétharmada nem veszi fel a munkát hétfőn. Mindeközben a PDSZ 2023. január 31-én 8 órától 10 óráig kétórás figyelmeztető sztrájkot kezdeményezett az ország szakképző intézményeiben.

Ezen a héten derült ki az is, hogy közös levélben tájékoztatta a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről az Európai Szakszervezeti Szövetséget (ETUC) a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

Ezen felül pedig közel másfél év után újabb sztrájkköveteléseket fogalmaztak meg a pedagógus-szakszervezetek, levélben tájékoztatták döntésükről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt. egyrészt azt kérik a kormánytól, hogy helyezzék hatályon kívül a munkabeszüntetést láthatatlanná tevő sztrájktörvényt, másrészt azt, hogy vonják vissza a tanárok kirúgására vonatkozó új kormányrendeletet.

Az eddigi négy követelés a következő:

  • Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak!
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben!
  • A heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!

Január 31-re az országosan meghirdetett, 23-i sztrájkhéttel együtt – a hétnapos gördülő sztrájk utolsó napjára, 2023. január 31-rére a PDSZ meghirdette a SZOLIDARITÁS NAPJÁT. Január 31. az egyéves évfordulója annak a figyelmeztető sztrájknak, melyet azért hirdettek a pedagógus szakszervezetek, mert három hónapnyi sztrájktárgyalás után sem volt hajlandó semmilyen megegyezésre a kormány. Ezen a napon a diákok ülősztrájkot, a két szakszervezet kiemelt sztrájknapot, a Tanítanék online ünnepélyes évértékelő gálát szervez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!