2p

Ha elhárulnak a jogi akadályok, a PSZ megkezdi az aláírásgyűjtést.

A Kúria mind ez ideig két kérdést hitelesített a PSZ vezetői által kezdeményezett öt népszavazási kérdésből. Ha minden jogi akadály elhárul, a Pedagógusok Szakszervezete megkezdi az aláírások összegyűjtését – áll a szakszervezet közleményében.

A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás (magánszemélyként) március 14-én öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, de mindegyiket elutasította a Nemzeti Választási Bizottság. Ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordultak a PSZ vezetői a Kúriához, amely 2023. június 28-án - megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság döntését - hitelesített két kérdést.

Még nincsen minden veszve a népszavazások kapcsán. Fotó: Depositphotos
Még nincsen minden veszve a népszavazások kapcsán. Fotó: Depositphotos

Ezek az alábbiak:

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A Nemzeti Választási Bizottság ezekről a kérdésekről úgy vélekedett, hogy megválaszolásukhoz a választópolgároknak nincs kellő szakmai és jogi ismeretük. A Kúria végzése szerint azonban a kérdések egyértelműek, nem tartoznak népszavazást tiltó tárgykörbe, a választópolgárt pedig „kompetensnek” kell tartani a kérdések megválaszolására.

Hamarosan indul az aláírásgyűjtés

Ha minden jogi akadály elhárul, a PSZ haladéktalanul megkezdi az aláírások összegyűjtését, melyre 120 nap áll rendelkezésre. A szakszervezet ebben a kampányban számít mindenkire, akinek fontos a diákok jövője, az oktatás megváltoztatása. A cél az, hogy meglegyen 200 ezer érvényes aláírás, ebben az esetben a parlament köteles kiírni a népszavazást.

A PSZ bízik abban, hogy az ötpontos népszavazási kezdeményezés további három kérdését is hitelesíti a Kúria.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!