<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ismét levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utóbbi évek legmegdöbbentőbb közoktatási törvénytervezete kapcsán.

A PDSZ hosszan elemzi honlapján a közoktatást alapjaiban felforgató tervezetet, és Facebook-oldalukon azt a levelet is megosztják, amit Maruzsa Zoltán államtitkárnak írtak ennek kapcsán. 

A pedagógusokat nemcsak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hanem a munka törvénykönyve hatálya alól is kiszerveznék, a nem pedagógus-munkakörben dolgozó közalkalmazottakat a munka törvénykönyve hatálya alá helyeznék - írják.

A pedagógus szakszervezet szerint ez minden tekintetben ellentétesen a kormány EU felé tett vállalásával.

Mindig van egy újabb meglepetés. Fotó: Depositphotos
Mindig van egy újabb meglepetés. Fotó: Depositphotos

Az Orbán-kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül ugyanis vállalta, hogy nem fog egyoldalúan bevezetni a pedagógusok munkaterheit növelő, a meglévő szakmai autonómiát korlátozó vagy a szakma vonzerejét csökkentő szabályokat. Ilyen intézkedésre kizárólag a legnagyobb pedagógus-szakszervezetekkel folytatott érdemi társadalmi párbeszéd alapján, különösen a szerzett jogok tekintetében konszenzusra törekedve kerülhet sor.

Az új törvénnyel pedig nőnének a pedagógusok munkaterhei, felszámolnák az autonómia csíráját is, kiterjesztenék a fenntartó jóváhagyási jogait. Ráadásul a kormány egy teljesen szubjektív, munkáltatói döntésen alapuló bérezést vezetne be.

A jövőben a tankerület vezetője határozza meg a munkavégzés helyét, bevezetnék a „vándortanár” fogalmát, emelnék a továbbképzési kötelezettség korhatárát.

A napi munkaidő akár tizenkét óra is lehetne, a heti munkaidő 48 óra, amelybe a beosztás szerinti rendes és a rendkívüli munkaidőt is be kell majd számítani. Több módosítás is azt szolgálja, hogy minél kevesebb túlmunkát kelljen kifizetni, miközben fegyelmi büntetésként a havi illetmény hat hónapra szóló, 20 százalékos csökkentése is elrendelhetnék.

A PDSZ szerint a köznevelésről szóló törvény is módosulna, ami a pedagógusok mellett a tanulók, a szülők, a nevelőtestületek és más intézményi közösségek jogait is csorbítaná:

  • a kötelező létszám 70 százalék helyett 50 százalékra módosulna,
  • a tanév hossza legalább 180 tanítási nap lenne, most legfeljebb 180 nap,
  • a miniszter jogosult a tanévet július 15-ig meghosszabbítani, ha ezt április 30-ig bejelenti.

Jogszerű sztrájk esetén is, „ha a tanulók művelődéshez fűződő joga” folyamatosan nem biztosítható, az intézményt a fenntartó másik feladatellátási helyre telepítheti, átszervezheti, meg is szüntetheti akár tanév közben is. Felsőoktatási intézmény által fenntartott iskola esetén ezt a jogot nem az egyetem, hanem közvetlenül a miniszter gyakorolja.

Ekkor a köznevelési intézményben az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi tanulócsoportra megállapított maximális létszám meghaladható, a tantárgyfelosztás és az órarend módosítható, a kötelező (minimális) helyiség- és eszközjegyzéktől eltérhet, elegendő ha ezek 50%-át biztosítja, vagy más eszközökkel kiváltja.

A kormány március 10-ig várja a szakszervezetek véleményét a tervezetről.