3p

Ismét levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utóbbi évek legmegdöbbentőbb közoktatási törvénytervezete kapcsán.

A PDSZ hosszan elemzi honlapján a közoktatást alapjaiban felforgató tervezetet, és Facebook-oldalukon azt a levelet is megosztják, amit Maruzsa Zoltán államtitkárnak írtak ennek kapcsán. 

A pedagógusokat nemcsak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hanem a munka törvénykönyve hatálya alól is kiszerveznék, a nem pedagógus-munkakörben dolgozó közalkalmazottakat a munka törvénykönyve hatálya alá helyeznék - írják.

A pedagógus szakszervezet szerint ez minden tekintetben ellentétesen a kormány EU felé tett vállalásával.

Mindig van egy újabb meglepetés. Fotó: Depositphotos
Mindig van egy újabb meglepetés. Fotó: Depositphotos

Az Orbán-kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül ugyanis vállalta, hogy nem fog egyoldalúan bevezetni a pedagógusok munkaterheit növelő, a meglévő szakmai autonómiát korlátozó vagy a szakma vonzerejét csökkentő szabályokat. Ilyen intézkedésre kizárólag a legnagyobb pedagógus-szakszervezetekkel folytatott érdemi társadalmi párbeszéd alapján, különösen a szerzett jogok tekintetében konszenzusra törekedve kerülhet sor.

Az új törvénnyel pedig nőnének a pedagógusok munkaterhei, felszámolnák az autonómia csíráját is, kiterjesztenék a fenntartó jóváhagyási jogait. Ráadásul a kormány egy teljesen szubjektív, munkáltatói döntésen alapuló bérezést vezetne be.

A jövőben a tankerület vezetője határozza meg a munkavégzés helyét, bevezetnék a „vándortanár” fogalmát, emelnék a továbbképzési kötelezettség korhatárát.

A napi munkaidő akár tizenkét óra is lehetne, a heti munkaidő 48 óra, amelybe a beosztás szerinti rendes és a rendkívüli munkaidőt is be kell majd számítani. Több módosítás is azt szolgálja, hogy minél kevesebb túlmunkát kelljen kifizetni, miközben fegyelmi büntetésként a havi illetmény hat hónapra szóló, 20 százalékos csökkentése is elrendelhetnék.

A PDSZ szerint a köznevelésről szóló törvény is módosulna, ami a pedagógusok mellett a tanulók, a szülők, a nevelőtestületek és más intézményi közösségek jogait is csorbítaná:

  • a kötelező létszám 70 százalék helyett 50 százalékra módosulna,
  • a tanév hossza legalább 180 tanítási nap lenne, most legfeljebb 180 nap,
  • a miniszter jogosult a tanévet július 15-ig meghosszabbítani, ha ezt április 30-ig bejelenti.

Jogszerű sztrájk esetén is, „ha a tanulók művelődéshez fűződő joga” folyamatosan nem biztosítható, az intézményt a fenntartó másik feladatellátási helyre telepítheti, átszervezheti, meg is szüntetheti akár tanév közben is. Felsőoktatási intézmény által fenntartott iskola esetén ezt a jogot nem az egyetem, hanem közvetlenül a miniszter gyakorolja.

Ekkor a köznevelési intézményben az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi tanulócsoportra megállapított maximális létszám meghaladható, a tantárgyfelosztás és az órarend módosítható, a kötelező (minimális) helyiség- és eszközjegyzéktől eltérhet, elegendő ha ezek 50%-át biztosítja, vagy más eszközökkel kiváltja.

A kormány március 10-ig várja a szakszervezetek véleményét a tervezetről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!