<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Névtelen informátorok szerint a magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók mintegy 10-20 százaléka egyszerűen lelép, és valamelyik nyugat-európai országba távozik. Volt olyan évfolyam, ahol a hallgatók 30-40 százaléka egyszerűen köddé vált. 

A magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók nagyjából tíz-húsz százaléka bár elkezdi tanulmányait, azokat megszakítva egyszerűen otthagyja az egyetemet – írja az Index. A portálnak egy meg nem nevezett oktatási szakember azt mondta,

Hallgatók tűnnek el, minden bizonnyal tovább állnak. Fotó: Depositphotos
Hallgatók tűnnek el, minden bizonnyal tovább állnak. Fotó: Depositphotos

„Ez egy intelligensebb, kevésbé költséges és kényelmesebb formája a migrációnak. A tehetősebb afrikai és ázsiai családok gyerekei repülővel és tanulói vízummal léphetnek be az Európai Unió területére. Itt nem kell embercsempészekre bízni az életüket, nem kell kerítést mászni, vagy tákolt lélekvesztőkön hánykolódni a Földközi tengeren.”

A lapnak egy másik, szintén a neve elhallgatását kérő oktatási szakértő azt mondta, hogy a magyar egyetemeken „jellemzően afrikai és ázsiai tanulók válnak köddé”. Olyan is előfordult már egy vezető magyar egyetemen, hogy ugyanabból az évfolyamból a Fekete-Afrikából érkező fiatalok 30-40 százaléka már az első félévben láthatatlanná vált az oktatási intézmény és a bevándorlási hivatal számára.

Az egyetemi karoknak évente akár többszázezer eurós bevételük is lehet a fizetős külföldi hallgatók tandíjából. 

Azonban szervezett bűnözői köröket keresni a háttérben felesleges, egyszerű ügyeskedésről lehet szó, a Belügyminisztériumnak sincsenek egyáltalán információi a kérdéskörben.