3p

Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.

A Babaváró kölcsön esetében a szerződéskötésnek legkésőbb december 29-én meg kell történnie ahhoz, hogy az igénylő a jelenleg hatályos jogszabályi feltételekkel vehesse fel a hitelt, írja a money.hu.

Szakértői azt tanácsolják, hogy a hiteligénylők törekedjenek a kölcsön igényléséhez szükséges papírok mielőbbi hiánytalan beadására. A kérelemhez szükséges dokumentumok listája a banki honlapokon elérhető. A dokumentumok benyújtása alapfeltétele annak, hogy a bankok tartani tudják a december végi határidőt.

A pénzintézetek majd meghatároznak egy utolsó befogadási napot is, amelyen az igénylési dokumentumokat még átveszik. Ez nem az év utolsó banki munkanapja lesz, hanem egy ennél korábbi időpont.  Figyelni kell tehát a bankok weboldalán az utolsó befogadási napról szóló tájékoztatást is.

Érdemes figyelni a határidőket, hogy legyen miből megvenni a kecót. Fotó: Depositphotos
Érdemes figyelni a határidőket, hogy legyen miből megvenni a kecót. Fotó: Depositphotos

A CSOK-kal sem érdemes az utolsó pillanatig várni

A városi CSOK esetén is 2023. december 29-e a hitelkérelem hiánytalan benyújtásának utolsó lehetséges időpontja. Ezzel az otthonteremtési támogatással 2024. január 1-jétől a támogatásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások miatt ugyanis már nem élhetnek az ügyfelek. Aki az utolsó napokra hagyja a papírmunkát, és a kérelmét elfogadják, annak már csak jövőre utalnak a bankok.

Van néhány olyan feltétel, ami könnyen elkerülheti az igénylők figyelmét, és végül ezek teljesítésének hiányán csúszhat el a támogatás:

  • A CSOK támogatás esetén az ingatlan eladója az adásvételi szerződésben a banki átutaláshoz csak magyarországi pénzforgalmi bankszámla számlaszámát adhatja meg. A bankok csak ilyen bankszámlára utalhatják el a támogatási összeget.
  • A CSOK egyik szabálya szerint, ha az eladó gazdálkodó szervezet, akkor az új lakás első vásárlójának természetes személynek kell lennie. Ahhoz, hogy az eladó cég vagy egyéni vállalkozó erre jogosult legyen új lakás vásárlása esetén, tevékenységi körei között szerepelnie kell a 6810 TEÁOR-számú „Saját tulajdonú ingatlan adásvétele” tevékenységnek fő- vagy altevékenységként. A bankok a hitelbírálat során ezt ellenőrzik.
  • A CSOK igénylése esetén az igénylőnek és a támogatással érintett gyermeknek, azaz minden szereplőnek közös háztartásban kell élnie már a kérelem benyújtásának időpontjában. Ezt nyilatkozattal és lakcímkártyával kell igazolni. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor az ügyfélnek vissza kell lépnie az igényléstől, amíg be nem tudja nyújtani a közös lakcímet vagy tartózkodási helyet igazoló dokumentumokat. A szabály a házastársakra és az élettársi kapcsolatban élőkre is vonatkozik.

Emellett kicsúszhat a határidőből az is, aki hiánypótlásokra kényszerül. Városi CSOK esetén gondot okozhat még, hogy nem minden ingatlan felel meg a CSOK feltételeinek, vagyis az értékbecslésen is elúszhat a támogatás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!