Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

Nagyot esett Budapest a tavalyi 61. helyről a világ legdrágább városait tartalmazó listán, idén mindössze a 108. helyre rangsorolták a magyar fővárost - derül ki a Mercer szerkesztőségünkhöz eljuttatott felméréséből.

Főleg a forint gyengülésének köszönhetően esett vissza jelentősen hazánk a legdrágább városok listáján, ez elsősorban a turizmus számára lehet kedvező, hiszen a jó ár/érték aránnyal könnyebb Budapestre csalogatni a külföldieket. A lista szerint szinte minden régiós ország fővárosában drágább az élet, mint nálunk, még Bukarestben is.

Sokkal olcsóbb lett az élet nálunk a külföldiek számára

A Mercer minden évben közzéteszi a világ legdrágább városainak ranglistáját, melyen a települések életszínvonalát a New York-ihoz hasonlítják. Tavaly nyáron 13,7 százalékkal volt olcsóbb az élet Budapesten, mint az amerikai metropoliszban, míg most ez a különbség 33,6 százalékra emelkedett.

A régió legdrágább városa Pozsony, mely a 2008-as 45. helyről idén a 30. pozícióba jött fel a listán. Ott jelenleg csak 15,2 százalékkal olcsóbb a megélhetés, mint New Yorkban. Lettország fővárosa, Riga az 55. helyre került a listán, míg Zágráb az 59. pozíciót érte el az idei felmérésben.

Az már nem ekkora meglepetés, hogy Prága drágább, mint a magyar főváros, Csehország legjelentősebb települése a 70. helyre került a sorrendben. Hazánk előtt található még Tallin, Kijev és Vilnius is, Szófia viszont 101. helyezésével már nem sokkal előz meg minket. Közvetlenül Budapest előtt, a 107. helyen van Bukarest, azaz már a román fővárosban is drágább az élet, mint nálunk.

A régió nagyvárosai közül csak Varsó olcsóbb a magyar fővárosnál a Mercer adatai szerint. Lengyelország fővárosa a 113. helyre került, ami hatalmas zuhanás a tavalyi 35. pozíció után. Tavaly még csak 5 százalékkal volt olcsóbb az élet Varsóban, mint New Yorkban, mára ez a különbség 34,4 százalékra hízott.

A gyenge forint miatt vagyunk egyre olcsóbbak


A régió városai, többek között Budapest azért mutatott ekkora zuhanást az idei felmérésben, mert a kelet-közép-európai orszégok devizái jelentősen gyengültek a dollárral szemben - olvasható a cég közleményében. Az adatokat idén márciusban vették fel, ami nagyjából a forint mélypontjával esett egybe.

A turizmusnak ugyanakkor jó hír, hogy egyre olcsóbb lesz Budapest a világvárosok között. Az elmúlt hetekben hazánk több reklámkampányt is indított külföldön, melyeknek elsődleges célja az volt, hogy népszerűsítsék hazánkat, felhívják a figyelmet a forintgyengülésnek köszönhető javuló ár/érték arányra.

A Mercer szakemberei szerint a kelet-európai régióban az elmúlt egy évben a világgazdasági válságnak köszönhetően jelentősen visszaesett a lakásbérlés költsége, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a régiónkban lévő városok sokkal olcsóbbak lettek. Ennek fő oka, hogy a lakáspiacon jelenleg lényegesen nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Éppen ezért a szakemberek szerint a bérleti díjak további csökkenésére kell számítani, ez pedig Magyarországot is értinheti.

A lakásárak mellett a felmérés elkészítésekor figyelembe vették azt, hogy az adott városban mennyibe kerül egy busz- vagy metrójegy, egy zenei CD, egy helyi újság, egy csésze kávé vagy tea, egy hamburger, egy liter 95-ös üzemanyag, egy liter tej, illetve egy csomag tészta. Ezekből az adatokból állították aztán össze a listát, melyen összesen 143 város szerepel.

Az élre törnek a japánok

2008-ban még Moszkva volt a világ legdrágább városa a felmérés szerint, idén azonban Tokió és Oszaka is megelőzte az orosz metropoliszt. Így az első két helyen most a két japán város található, Moszkva pedig éppen csak felfért a dobogóra. Az első tízben található még két svájci város, Genf és Zürich, három távol-keleti település, Hong Kong, Peking és Szingapúr, valamint Koppenhága és New York.

A legdrágább amerikai város a tavalyi 22. helyről mostanra a nyolcadik pozícióba lépett előre. érdekes, hogy a hazánkban közismerten drága London világviszonylatban már az első tízbe sem tudott beférni, mindössze a 16. lett a listán, ami jelentős visszaesés azok után, hogy tavaly még a harmadik volt.

Az utolsó, 143. helyre a dél-afrikai Johannesburg került, azaz a Mercer szerint jelenleg az a világ legolcsóbb városa.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.