<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Nagyot esett Budapest a tavalyi 61. helyről a világ legdrágább városait tartalmazó listán, idén mindössze a 108. helyre rangsorolták a magyar fővárost - derül ki a Mercer szerkesztőségünkhöz eljuttatott felméréséből.

Főleg a forint gyengülésének köszönhetően esett vissza jelentősen hazánk a legdrágább városok listáján, ez elsősorban a turizmus számára lehet kedvező, hiszen a jó ár/érték aránnyal könnyebb Budapestre csalogatni a külföldieket. A lista szerint szinte minden régiós ország fővárosában drágább az élet, mint nálunk, még Bukarestben is.

Sokkal olcsóbb lett az élet nálunk a külföldiek számára

A Mercer minden évben közzéteszi a világ legdrágább városainak ranglistáját, melyen a települések életszínvonalát a New York-ihoz hasonlítják. Tavaly nyáron 13,7 százalékkal volt olcsóbb az élet Budapesten, mint az amerikai metropoliszban, míg most ez a különbség 33,6 százalékra emelkedett.

A régió legdrágább városa Pozsony, mely a 2008-as 45. helyről idén a 30. pozícióba jött fel a listán. Ott jelenleg csak 15,2 százalékkal olcsóbb a megélhetés, mint New Yorkban. Lettország fővárosa, Riga az 55. helyre került a listán, míg Zágráb az 59. pozíciót érte el az idei felmérésben.

Az már nem ekkora meglepetés, hogy Prága drágább, mint a magyar főváros, Csehország legjelentősebb települése a 70. helyre került a sorrendben. Hazánk előtt található még Tallin, Kijev és Vilnius is, Szófia viszont 101. helyezésével már nem sokkal előz meg minket. Közvetlenül Budapest előtt, a 107. helyen van Bukarest, azaz már a román fővárosban is drágább az élet, mint nálunk.

A régió nagyvárosai közül csak Varsó olcsóbb a magyar fővárosnál a Mercer adatai szerint. Lengyelország fővárosa a 113. helyre került, ami hatalmas zuhanás a tavalyi 35. pozíció után. Tavaly még csak 5 százalékkal volt olcsóbb az élet Varsóban, mint New Yorkban, mára ez a különbség 34,4 százalékra hízott.

A gyenge forint miatt vagyunk egyre olcsóbbak


A régió városai, többek között Budapest azért mutatott ekkora zuhanást az idei felmérésben, mert a kelet-közép-európai orszégok devizái jelentősen gyengültek a dollárral szemben - olvasható a cég közleményében. Az adatokat idén márciusban vették fel, ami nagyjából a forint mélypontjával esett egybe.

A turizmusnak ugyanakkor jó hír, hogy egyre olcsóbb lesz Budapest a világvárosok között. Az elmúlt hetekben hazánk több reklámkampányt is indított külföldön, melyeknek elsődleges célja az volt, hogy népszerűsítsék hazánkat, felhívják a figyelmet a forintgyengülésnek köszönhető javuló ár/érték arányra.

A Mercer szakemberei szerint a kelet-európai régióban az elmúlt egy évben a világgazdasági válságnak köszönhetően jelentősen visszaesett a lakásbérlés költsége, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a régiónkban lévő városok sokkal olcsóbbak lettek. Ennek fő oka, hogy a lakáspiacon jelenleg lényegesen nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Éppen ezért a szakemberek szerint a bérleti díjak további csökkenésére kell számítani, ez pedig Magyarországot is értinheti.

A lakásárak mellett a felmérés elkészítésekor figyelembe vették azt, hogy az adott városban mennyibe kerül egy busz- vagy metrójegy, egy zenei CD, egy helyi újság, egy csésze kávé vagy tea, egy hamburger, egy liter 95-ös üzemanyag, egy liter tej, illetve egy csomag tészta. Ezekből az adatokból állították aztán össze a listát, melyen összesen 143 város szerepel.

Az élre törnek a japánok

2008-ban még Moszkva volt a világ legdrágább városa a felmérés szerint, idén azonban Tokió és Oszaka is megelőzte az orosz metropoliszt. Így az első két helyen most a két japán város található, Moszkva pedig éppen csak felfért a dobogóra. Az első tízben található még két svájci város, Genf és Zürich, három távol-keleti település, Hong Kong, Peking és Szingapúr, valamint Koppenhága és New York.

A legdrágább amerikai város a tavalyi 22. helyről mostanra a nyolcadik pozícióba lépett előre. érdekes, hogy a hazánkban közismerten drága London világviszonylatban már az első tízbe sem tudott beférni, mindössze a 16. lett a listán, ami jelentős visszaesés azok után, hogy tavaly még a harmadik volt.

Az utolsó, 143. helyre a dél-afrikai Johannesburg került, azaz a Mercer szerint jelenleg az a világ legolcsóbb városa.

Beke Károly

Menedzsment Fórum