2008. október 31. 13:19

A horvát idegenforgalom el akar távolodni a tömegturizmustól, és a minőségi turizmus felé vesz irányt, ez most a stratégiai célja, közölte pénteken egy zágrábi tanácskozáson Damir Bajs horvát idegenforgalmi miniszter.

A fizetőképesebb vendégeket veszik célba, ennek jegyében bővítik például a meglévő jachtkikötőket, és olyan újakat építenek, amelyek egészen nagyméretű luxusjachtok fogadására is alkalmasak. Másrészt átszabják a fogadóhelyek szerkezetét. Jelenleg a családi házaknál kiadott szobák, a kempingek és a turistaszállások teszik ki a vendégfogadó szálláshelyek 68 százalékét, és csak 12 százalék a jó minőségű szálloda. A többi az egyéb kategóriába tartozik.

Nemcsak gazdasági megfontolások játszanak azonban szerepet az irányváltásban, hanem az ágazat fenntartható fejlesztésével kapcsolatos megfontolások is, hangsúlyozta a miniszter. Meg akarják óvni az ország természeti értékeit. „Nem kívánatos, hogy a befektetők betonba öntsék több mint ezer kilométeres tengerpartunkat” - mondta. Ebbe az irányvonalba illeszkedik az a már korábban hozott rendelet is, amelynek értelmében tilos az építkezés a parttól számított ezer méteres sávon belül. Tervek készülnek új nemzeti parkok és természetvédelmi parkok létesítésére.

Kiemelt cél a kulturális örökség védelme is, mert a fürdőzőturizmussal egyenrangúvá szeretnék tenni Horvátországban a kulturális turizmust is. A minőségi turizmus támogatása jegyében fektetett be a horvát állam jelentős összegeket az utóbbi években autópályák építésébe, a légi és a tengeri kikötők korszerűsítésébe.

Az átalakítás egyik fő hajtóereje a privatizálás lesz, mert magánbefektetőktől várják azt a tőkét, amely finanszírozhatja a minőségi turizmusra való áttéréshez szükséges további fejlesztéseket. Tizennyolc hotellánc például többségi állami tulajdonban van, ezek privatizálása is napirendre került. Az állam azonban nem vonul ki az ágazatból, fenntartja ellenőrző, koordináló szerepét. Megköveteli a beruházóktól a magas színvonalú tartalmat és a természeti, kulturális értékek tiszteletben tartását, hangsúlyozta a miniszter.

Nagy lehetőségek előtt a falusi turizmus

Még egy szerkezeti átalakítás szerepel a horvát idegenforgalmi minisztérium terveiben: államilag támogatott fejlesztések révén megpróbálja kicsit beljebb csalogatni az ország belsejébe a tengerpartra koncentrálódó idegenforgalmat. Főleg a falusi turizmus fejlesztésében lát nagy lehetőségeket. Ez jelenleg gyenge pontja a horvát idegenforgalomnak, az ágazat összbevételének alig öt százalékét teszi ki.

A horvátországi turizmusban jelentős érdekeltségekkel bíró magyar Adriatiq Islands Group cég szervezte a "Horvátország - fenntartható turizmus a XXI. században" című nemzetközi értekezletet, amelyen Bajs a horvát idegenforgalmi ágazat tervezett szerkezeti megújulásáról beszélt.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.