3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A horvát idegenforgalom el akar távolodni a tömegturizmustól, és a minőségi turizmus felé vesz irányt, ez most a stratégiai célja, közölte pénteken egy zágrábi tanácskozáson Damir Bajs horvát idegenforgalmi miniszter.

A fizetőképesebb vendégeket veszik célba, ennek jegyében bővítik például a meglévő jachtkikötőket, és olyan újakat építenek, amelyek egészen nagyméretű luxusjachtok fogadására is alkalmasak. Másrészt átszabják a fogadóhelyek szerkezetét. Jelenleg a családi házaknál kiadott szobák, a kempingek és a turistaszállások teszik ki a vendégfogadó szálláshelyek 68 százalékét, és csak 12 százalék a jó minőségű szálloda. A többi az egyéb kategóriába tartozik.

Nemcsak gazdasági megfontolások játszanak azonban szerepet az irányváltásban, hanem az ágazat fenntartható fejlesztésével kapcsolatos megfontolások is, hangsúlyozta a miniszter. Meg akarják óvni az ország természeti értékeit. „Nem kívánatos, hogy a befektetők betonba öntsék több mint ezer kilométeres tengerpartunkat” - mondta. Ebbe az irányvonalba illeszkedik az a már korábban hozott rendelet is, amelynek értelmében tilos az építkezés a parttól számított ezer méteres sávon belül. Tervek készülnek új nemzeti parkok és természetvédelmi parkok létesítésére.

Kiemelt cél a kulturális örökség védelme is, mert a fürdőzőturizmussal egyenrangúvá szeretnék tenni Horvátországban a kulturális turizmust is. A minőségi turizmus támogatása jegyében fektetett be a horvát állam jelentős összegeket az utóbbi években autópályák építésébe, a légi és a tengeri kikötők korszerűsítésébe.

Az átalakítás egyik fő hajtóereje a privatizálás lesz, mert magánbefektetőktől várják azt a tőkét, amely finanszírozhatja a minőségi turizmusra való áttéréshez szükséges további fejlesztéseket. Tizennyolc hotellánc például többségi állami tulajdonban van, ezek privatizálása is napirendre került. Az állam azonban nem vonul ki az ágazatból, fenntartja ellenőrző, koordináló szerepét. Megköveteli a beruházóktól a magas színvonalú tartalmat és a természeti, kulturális értékek tiszteletben tartását, hangsúlyozta a miniszter.

Nagy lehetőségek előtt a falusi turizmus

Még egy szerkezeti átalakítás szerepel a horvát idegenforgalmi minisztérium terveiben: államilag támogatott fejlesztések révén megpróbálja kicsit beljebb csalogatni az ország belsejébe a tengerpartra koncentrálódó idegenforgalmat. Főleg a falusi turizmus fejlesztésében lát nagy lehetőségeket. Ez jelenleg gyenge pontja a horvát idegenforgalomnak, az ágazat összbevételének alig öt százalékét teszi ki.

A horvátországi turizmusban jelentős érdekeltségekkel bíró magyar Adriatiq Islands Group cég szervezte a "Horvátország - fenntartható turizmus a XXI. században" című nemzetközi értekezletet, amelyen Bajs a horvát idegenforgalmi ágazat tervezett szerkezeti megújulásáról beszélt.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!