2011. május 16. 07:16

A Nemzetgazdasági Minisztérium többek között a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésével, az áfa csökkentésével, valamint munkahelyteremtéssel kívánja hazánkat Európa egészségturisztikai célpontjává tenni. A Turizmusfejlesztési Stratégia vitaanyagának részletei szerda délután kerültek nyilvánosságra.

Mivel a 2005-ben elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2013-ban ér véget, az új szakmai vitaanyag és az új koncepció megalkotás időszerű volt. A kiindulási alapot a Nemzeti Együttműködés Programja, Az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország – egészségipar programja, az EU 2020 stratégia, valamint a szakmai szervezetek által megfogalmazott vélemények, javaslatok jelentették.

A tervezet főbb területei a versenyképességet, munkahelyteremtést, a fenntarthatóságot, hatékony érdekérvényesítést, valamint az innováción alapuló kínálatfejlesztést és a megfelelő marketing kommunikációt érintik. Az intézkedésektől a kormány a turizmus általános fellendülését, az ágazat nagyobb jövedelmezőségét várja, valamint Európa szerte elismert és kedvelt célponttá kívánja változtatni hazánkat.

Központban az egészségturizmus és a termálvíz

A fogászati turizmus az egészségipar húzóágazata, ugyanis az itt dolgozó több mint 3000 szakember évente 50-60 milliárd forintot termel, míg a hozzákapcsolódó iparágak 13-16 milliárd bevételt jelent.
Ez vezetett a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program kidolgozásához. Állami közreműködéssel és a résztvevő vállalkozók, szakemberek összefogásával a kormány elképzelései szerint megtöbbszörözhetőek az eddigi eredmények. „Az állami szerepvállalás kiterjed egyrészt az akkreditációs és minőségbiztosítási rendszer, a megfelelő jogszabályi környezet kialakítására, másrészt az állami szakmai és turisztikai szervezetekkel való közös munkára.” – olvasható a vitaanyagban.

A termálvíz hazánk egyik legfőbb kincsének számít, az erre alapozott fejlesztési stratégiának köszönhetően pedig a kormány várakozásai szerint 2015-re Európa vezető hatalma lehetünk. Ennek érdekében szükség lesz a gyógy- és wellness szolgáltatások bővítésére, melyhez kapcsolódóan település- és infrastruktúrafejlesztés is történik, a szálláshelyek bővítése és megfelelő marketingtevékenység kialakítása mellett.

1 millió munkahely

A fentiekből is adódóan a fejlesztések új munkahelyeket jelentenének az adott térségekben. A vitaanyag szerint a turizmus szektorban működő vállalkozások jelentős szerepet töltenek be a helyiek foglalkoztatottságában, ráadásul az ágazat egyaránt képes szakképzett és képzetlen rétegek alkalmazására.
Emellett az egészségipari szektorokhoz kapcsolódóan a növényházi kertészet 1500-2000 ember számára biztosítana munkalehetőséget, a gyógynövénygyűjtés 5-8000 fő alacsonyan képzett ember megélhetését jelenthetné.
Az alkalmazotti jogviszonyban lévők számának növelése mellett az önkéntes munka elismertségén is javítani szeretne a kormány, mellyel a civil lakosság nagyobb szerepvállalása valósulhatna meg.

Az idegenforgalmi bevételek visszaforgatása

A jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzatok által beszedett IFA mértéke vendégéjszakánként legfeljebb 300 forint, vagy a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj, ennek hiányában a szállásért bármilyen jogcímen fizetendő ellenérték 4 százaléka. Emellé a központi költségvetés változó összegű kiegészítést biztosít, melynek mértéke forintonként 1,5 forint. Az így beszedett összeg 5-10 milliárdot tesz ki, melyet az önkormányzatok nem turisztikai célokra is felhasználhattak, legtöbbször szociális, intézmény-fenntartási feladatokat finanszíroztak belőle. A jövőben azonban a kormány szükségesnek tartja megteremteni a jogszabályi feltételeit annak, hogy az így befolyt összeget a helyi turisztikai célokra fordítsák.

Sarkalatos pont a szálláshelyeket terhelő áfa 18 százalékos aránya is, mely az európai átlaghoz képest (14,6 százalék) lényegesen magasabb, akárcsak a vendéglátás 25 százalékos áfa-kulcsa is – az európai átlag mindössze 17 százalék. A jelentős áfa-teher komoly versenyhátrányt jelent a hazai turisztikai szektor számára, elsősorban a jövedelmezőség terén.

Specifikus turizmus

A vitaanyag szerint az egészségturizmus mellett, külön figyelmet szentelne a kormány a hivatásturizmus fejlesztését, mely elsősorban Budapest számára jelenti a legnagyobb potenciált. A marketing- és lobbitevékenységek erősítésével minél több konferencia rendezési jogát szeretnék elnyerni.
A turisztikai vonzerővel bíró rendezvények színvonalának emelkedése, a lebonyolítás, szervezés profizmusának magasabb szintre emelése szintén a stratégia részét képezik, ahogy a kulturális, öko-, lovas-, vallási, kerékpáros, vízi és falusi turizmus is mind a fejlesztendő területek közé tartozik. 

Székely Sarolta

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.