2007. február 19. 13:11

A diplomás túlképzés és az ebből fakadó nehéz elhelyezkedés ellenére szakemberek szerint még mindig érdemes diplomát szerezni. Már csak azért is, mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagosan kétszer annyit keresnek, mint a középfokú végzettségűek, ráadásul ebben a csoportban a legkisebb a munkanélküliek aránya. Az mfor.hu annak nézett utána, hogy milyen szektorokban és szakmákban éri meg frissdiplomásként dolgozni.

Mennyivel keresnek többet a fővárosban? Táblázat a pályakezdők fizetéseiről!

A kezdő kereseteket szakcsoport szerint vizsgálva első helyen a közgazdasági, a pénzügyi és az informatikai, a másodikon a műszaki diplomával rendelkező fiatalok helyezkedtek el. Az utolsó helyen a tanítók és az óvodapedagógusok, valamint a kis vagy nemzetiségi nyelvekből diplomázott pályakezdők találhatók. Még ők is megelőzik azonban a testkultúrával kapcsolatos végzettséggel rendelkező fiatalokat.

A bérezésben jelentős különbségek figyelhetők meg regionális szinten is. A fővárosi fizetések több mint 10 százalékkal vannak az országos átlag felett, Kelet-Magyarországhoz képest pedig több mint 20 százalékos az eltérés. Egy budapesti szellemi dolgozó mintegy százezer forinttal nagyobb keresetet kap, mint vidéken dolgozó kollégái. A fizikai munkásokhoz képest ez két és fél, háromszoros a különbséget jelent.

Dupla annyit keresnek a diplomások

Az információs központ adatai szerint a magyar diplomások kereseti előnye nemzetközi összehasonlításban rendkívülinek mondható. Egy főiskolát vagy egyetemet végzett, negyvenes éveiben járó férfi Olaszországban egyharmaddal, Ausztriában és Németországban durván a felével, Portugáliában pedig háromnegyedével keres többet érettségizett kortársánál, addig Magyarországon ez a szorzó kétszeres.

A versenyszférában dolgozó magyar diplomások 130 százalékkal, Csehországban viszont csak 70 százalékkal keresnek többet az érettségizetteknél, noha a hazai diplomások relatív tudásszintje - a rendelkezésre álló adatok szerint - semmivel sem jobb, mint a fenti összehasonlításban szereplő országok lakóié. Ráadásul mivel nálunk a fiatalok bérhátránya az idősebbekkel szemben kisebb, mint a legtöbb EU-tagállamban, pályakezdő diplomásaink pozíciója nemzetközi összehasonlításban még ennél is kedvezőbb.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum Kapcsolódó anyagok:
Fizetések 2007: a közszolgák járnak a legrosszabbul Fizetésemelés helyett béren kívüli juttatást kaphatunk idén 110 ezret keresett tavaly egy átlagos magyar Több béren kívüli juttatást kaphatunk 2007-ben Húszmilliót is kereshetnek a hazai cégvezérek

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.