Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A diplomás túlképzés és az ebből fakadó nehéz elhelyezkedés ellenére szakemberek szerint még mindig érdemes diplomát szerezni. Már csak azért is, mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagosan kétszer annyit keresnek, mint a középfokú végzettségűek, ráadásul ebben a csoportban a legkisebb a munkanélküliek aránya. Az mfor.hu annak nézett utána, hogy milyen szektorokban és szakmákban éri meg frissdiplomásként dolgozni.

Mennyivel keresnek többet a fővárosban? Táblázat a pályakezdők fizetéseiről!

A kezdő kereseteket szakcsoport szerint vizsgálva első helyen a közgazdasági, a pénzügyi és az informatikai, a másodikon a műszaki diplomával rendelkező fiatalok helyezkedtek el. Az utolsó helyen a tanítók és az óvodapedagógusok, valamint a kis vagy nemzetiségi nyelvekből diplomázott pályakezdők találhatók. Még ők is megelőzik azonban a testkultúrával kapcsolatos végzettséggel rendelkező fiatalokat.

A bérezésben jelentős különbségek figyelhetők meg regionális szinten is. A fővárosi fizetések több mint 10 százalékkal vannak az országos átlag felett, Kelet-Magyarországhoz képest pedig több mint 20 százalékos az eltérés. Egy budapesti szellemi dolgozó mintegy százezer forinttal nagyobb keresetet kap, mint vidéken dolgozó kollégái. A fizikai munkásokhoz képest ez két és fél, háromszoros a különbséget jelent.

Dupla annyit keresnek a diplomások

Az információs központ adatai szerint a magyar diplomások kereseti előnye nemzetközi összehasonlításban rendkívülinek mondható. Egy főiskolát vagy egyetemet végzett, negyvenes éveiben járó férfi Olaszországban egyharmaddal, Ausztriában és Németországban durván a felével, Portugáliában pedig háromnegyedével keres többet érettségizett kortársánál, addig Magyarországon ez a szorzó kétszeres.

A versenyszférában dolgozó magyar diplomások 130 százalékkal, Csehországban viszont csak 70 százalékkal keresnek többet az érettségizetteknél, noha a hazai diplomások relatív tudásszintje - a rendelkezésre álló adatok szerint - semmivel sem jobb, mint a fenti összehasonlításban szereplő országok lakóié. Ráadásul mivel nálunk a fiatalok bérhátránya az idősebbekkel szemben kisebb, mint a legtöbb EU-tagállamban, pályakezdő diplomásaink pozíciója nemzetközi összehasonlításban még ennél is kedvezőbb.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum Kapcsolódó anyagok:
Fizetések 2007: a közszolgák járnak a legrosszabbul Fizetésemelés helyett béren kívüli juttatást kaphatunk idén 110 ezret keresett tavaly egy átlagos magyar Több béren kívüli juttatást kaphatunk 2007-ben Húszmilliót is kereshetnek a hazai cégvezérek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.