TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A január–májusi reálkereset - a fogyasztói ár-index 6,9 százalékos növekedése mellett - 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Január-májusban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete négy százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 10,2 százalékkal nőtt.

Az idén január–áprilisi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Január-áprilisban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Tavaly az első öt hónapban a bruttó átlagkeresetek 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset - a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett - 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-májusban átlagosan 2 millió 751 ezer volt.

Az év első öt hónapjában a költségvetési szférában 721 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 946 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében csaknem 5,1 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,2 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 5 hónapjában 195 700 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 100 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218 100 forintot ért el.

Átlagon felül nőttek a fizetések a pénzügyi szektorban

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben, 17,1 százalékkal emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység, 14,3 százalékkal az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, 10,4 százalékkal a kereskedelem, javítás, 8,5 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint 8,1 százalékkal a szállítás, raktározás, posta, távközlés gazdasági ágban.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,6 százalékkal nőtt az előző év január-májushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,7 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,5 százalékkal lett magasabb.

Májusban a bruttó átlagkeresetek 9,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest, áll a KSH közleményében.

Január-májusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 500 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 200 forint, a szellemi foglalkozásúaké 155 300 forint. A nettó kereset így átlagosan 7,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 8,9 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 4,1 százalékos növekedés jellemezte.

A 207 ezer forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,1 százalékkal volt magasabb az előző év január-májusinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5 százalékot tett ki.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.