2008. október 17. 07:39

A börgöndi Alba Airport repülőtér tervezett 2010. évi nyitása után a ferihegyi költségek feléért tudja majd kiszolgálni az utasokat, és már napi egy járat működtetésével évi kétmilliárd forinttal növelheti a főváros idegenforgalmi bevételét - egyebek mellett ezt tartalmazza a Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. korábbi vezérigazgatója, a Tourconsult turisztikai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója által készített elemzés.

Azzal, hogy a például a Ryanair légitársaság két hónapra felfüggeszti budapesti járatait, összességében egymilliárd forint turisztikai bevételkiesést eredményez. Ha csak napi egy járat száll le Börgöndön, akkor a főváros évi kétmilliárd többlet turisztikai bevételhez jut, amiből az áfa-befizetés 346 milliót, az iparűzési adó 34 milliót, míg az idegenforgalmi adó 58 millió forintot tesz ki. A bevételek, illetve adóbefizetések a járatszám emelkedésével arányosak.

Induláskor közvetlenül közel 300, közvetve további 120 embernek ad majd munkát a börgöndi repülőtér. Nemzetközi tapasztalatok szerint minden egymillió légi utas közel ezer közvetlen munkahelyet teremt, így 2015-re az Alba Airport közel 2 ezer embert foglalkoztathat.

A IATA Airport and Air Navigation Charges Manual információi alapján Közép-Európában az egy utasra vetített repülőtéri költség 20-27 euró között változik. Ferihegyen 24,64 euró az egy utasra jutó költség, tehát a régió átlagának felel meg. A diszkont és a charter légitársaságok ezt túl magasnak tartják, így a felére kell és lehet csökkenteni ahhoz, hogy az új repülőtér vonzó legyen a számukra. Ez úgy érhető el, hogy a legmodernebb technológiát építik be a kiszolgáló rendszerekbe.

Az Alba Airportot egyórás vezetési idővel, autóval 1,8 millió ember érheti el. Másfél órás elérési időt tekintve már 3,6 millió ember lehet potenciális utas. Az elemzés azt prognosztizálja, hogy az indulást követő ötödik évben - 2015-ben - az utaslétszám eléri az 1,5 milliót, ami a ferihegyi forgalom 20 százaléka.

A jelenlegi tervek szerint a repülőtér építése jövőre kezdődik meg, mondta el korábban az mfor.hu-nak Stalmayer Róbert, az Alba Airport igazgatója.

MTI/
Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.