2011. február 23. 06:42

A saját cégeinél olyan feszített bérgazdálkodást írt elő 2011-re a kormány, amibe nem mindenhol fér majd bele az Országos Érdekegyeztető Tanácson (OÉT) elfogadott 4-6 százalékos bruttó béremelési ajánlás - írta szerdai számában a Népszabadság.

A lap Fellegi Tamás fejlesztési miniszter által jegyzett levélre hivatkozva azt írta, hogy sokkal inkább bérbefagyasztás, létszám-racionalizálás vár ezen társaságokra. Az állami tulajdonú vállalatoknál egyedül a minimálbér emelése tekinthető kőbevésettnek.

A lap birtokába került 2011. január 21-i keltezésű levelet Baranyay Lászlónak, a Magyar Fejlesztési Bank vezérének címezték. A levélben világosan előírják, milyen bérpolitikát kell folytatni az idén az állami vállalatok körében.

Ennek értelmében az MFB-hez tartozó cégeknél bértömeg-gazdálkodást írnak elő idén, úgy, hogy az idei bértömeg csak a minimálbért és a garantált bérminimumot figyelembe véve nőhet a 2010. évi bázishoz képest. A fejlesztési miniszter megemlíti a levélben még az adószabályok változásának a nettó keresetekre gyakorolt hatásának kompenzációját is, erről azonban később csak mint lehetőségről ír a miniszter - olvasható a lapban.

A Népszabadság azt írta, hogy Fellegi levele rögzíti: az intézkedések végrehajtása során a 2010. december 2-án megkötött OÉT-megállapodás betartásán túl az átlagos bruttó keresetnövelésre vonatkozó 4-6 százalékos OÉT-ajánlás figyelembevétele nem veszélyeztetheti a bértömeg alakulására vonatkozó elvárásokat.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.