Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Turisztikai termékként kínálja a helyi kulturális értékeket és hagyományokat Hargita és Kovászna megye, a két székelyföldi közigazgatási egység e célból közös pályázatokat dolgozott ki.

A két megyei önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében kívánja megvalósítani elképzeléseit. Az egyik pályázat célja a kulturális értékek és a hagyományok turisztikai termékként való értékesítése, a másiké pedig egy székelyföldi "legendatérkép" elkészítése.

"Mielőbb hatékony marketing-tevékenységgel kell sietnünk a térség idegenforgalmi vállalkozásainak a segítségére, ugyanis a 2000 és 2007 közötti időszak turisztikai mutatóit vizsgálva megállapítottuk, hogy kihasználatlan a térség idegenforgalmi potenciálja" - fejtette ki az MTI-nek Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Mint mondta, a központi fejlesztési régió szintjén - amelynek tagja a történelmi Székelyföldet magában foglaló Maros, Hargita és Kovászna megye is - csupán 29,5 százalékos a turisztikai kapacitás kihasználtsága, míg a romániai országos átlag 33,4 százalék. Felhívta a figyelmet: az elmúlt 10 évben mintegy 9 százalékkal csökkent a térséget felkereső turisták száma. A visszaesésnek szerinte az a fő oka, hogy hiányoznak a komplex turisztikai programok, elavult az infrastruktúra, erőtlen és alkalomszerű a marketing-tevékenység a térségben. Ennek élénkítését szolgálja a két program - mondta Borboly, hozzáfűzve:  a régióról olyan képet akarnak kialakítani, amely vonzza a turistákat.

Az önkormányzati vezető szerint a térségnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy turisztikai célponttá váljék. Viszonylag olcsó a hely, változatos a természeti környezet, a térség gazdag a fürdőzésre és gyógykezelésre alkalmas ásványvizekben, kulturális és etnikai sokszínűség jellemzi, arról nem is beszélve, hogy az ottani lakosok rendkívül vendégszeretőek. Borboly emlékeztetett arra, hogy a két megye vezetői  székelyföldi turisztikai ügynökség létrehozását tűzték ki célul. Az ügynökség fő feladata Székelyföld népszerűsítése lesz. Emellett a turisztikai tevékenységekhez szükséges anyagi források felkutatása, valamint az e területen működők koordinációja és a számukra nyújtott tanácsadás is az új intézmény hatáskörébe tartozik majd.

A kedvező Székelyföld-kép kialakítása mellett a közös pályázat célja a két megye turisztikai kínálatát tömörítő integrált rendszer kiépítése, közös portálon való megjelenítése, a turisztikai programok összehangolása - mondta Borboly. Hozzátette: külön csomagot dolgoznak ki a vallási a kulturális turizmus, az ökoturizmus és a falusi vendégfogadás, a hegyvidéki és a gyógyturizmus kedvelői számára. Az idegenforgalmi tárca adatai szerint Hargita megyében 660, Kovászna megyében 150, Maros megyében pedig 300 vendégfogadó egység - szálloda és panzió - működik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.