2009. február 10. 07:39

A gyenge hazai fizetőeszköz miatt a 280 forintos euróárfolyammal kiszámított katalógusárak a jelenlegi 300 forintos árfolyam állandósulása esetén jelentős veszteséget hozhatnak az utazási irodáknak, az árakat emelni viszont a mostani gazdasági helyzetben különösen kockázatos, írja a Világgazdaság.

A jelenlegi körülmények arra kényszerítik az irodákat, hogy 310-320 forintos euróárfolyammal határozzák meg az utakat, ezzel azonban „kiárazzák” magukat a piacról – fogalmaz Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. A társaság ezért a nyári ajánlatokat 290-es árfolyamon határozza meg, és szükség esetén korrigál.

A német anyavállalat által kötött határidős ügyletnek köszönhetően 250 forintos euróárfolyamon számolja utazásait a Magyar TUI Kft. – közölte Csákány Csaba, a társaság ügyvezető igazgatója. A németországi cég tavaly augusztusban egy évre ennyiben határozta meg a közös valuta árfolyamát.

Az idén előreláthatólag kevesebb last minute akcióra számíthatnak az utazók. Ezeknél ugyanis mindig a garantáltan lekötött szálláshelyeket kínálják az irodák, az idén ugyanakkor mindenki óvatosan vásárolt, így érezhetően kevesebb kapacitás lesz a piacon, mint tavaly – mondta el a Világgazdaságnak Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. turisztikai igazgatója.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.