TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. október 8. 09:14

A helyi munkalehetőségekkel a prágaiak, a koppenhágaiak és a dubliniak, a lakásviszonyokkal a lipcseiek, az aalborgiak és bragaiak a legelégedettebbek Európában - derül ki az Eurostat európai statisztikai hivatal adataiból.

A 2006-ban készült felmérés az Európai Unió 27 tagországának, valamint Horvátországnak és Törökországnak összesen 75 városát veti össze abból a szempontból, hogy a lakosok miként vélekednek arról, mennyire lehet jó munkát találni városukban, illetve mennyire könnyen vagy nehezen teremthetők jó lakáskörülmények ésszerű áron.

A cseh fővárosban 75, a dán fővárosban 74, az ír fővárosban pedig 70 százalék nyilatkozott pozitívan a munkalehetőségekről. E tekintetben a kelet-németországi Odera-Frankfurtban, valamint az olaszországi Palermóban és Nápolyban elégedetlenek a legtöbben: csak 3 százalék szerint jók a munkalehetőségek.

A lakásviszonyokat a németországi Lipcsében 78, a dániai Aalborgban 71, a portugáliai Bragában pedig 68 százalék ítéli jónak. A skála másik végén a párizsiak mindössze 3, a luxembourgiak 5 és a dubliniak 6 százaléka vélekedett úgy, hogy jó lakáshoz lehet jutni ésszerű áron.

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók szerint a jó munkalehetőségekkel kecsegtető helyeken általában nehéz jó lakáshoz jutni, és fordítva. Van azonban néhány város, amely mindkét tekintetben jó értékelést kapott. Ilyen a dániai Aalborg (62 százalékos munkahely-elégedettségi mutatóval), a brit Manchester, Newcastle és Glasgow, valamint a finnországi Oulu.

A magyar városok közül Budapestre és Miskolcra terjedt ki a felmérés. A magyar fővárosban 24, Miskolcon 11 százalék találta jónak a munkalehetőségeket, míg a lakhatás tekintetében az elégedettségi mutató Budapesten 26, Miskolcon 43 százalékos.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.