TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A francia statisztikai hatóság, az INSEE február végén új szolgáltatást indít, amellyel minden háztartás ki tudja számolni, milyen mértékű drágulásra számíthat.

A kalkulátorral mindenki "betáplálhatja" háztartása fogyasztásának összetételét, és az egyes cikkcsoportok, szolgáltatások drágulási mértékének figyelembevételével az INSEE kimutatja, hogy a hivatalos rátánál mennyivel drágábban fog élni, ha fogyasztásán nem változtat - írja a Le Monde.

Az inflációs kalkulátort már sok helyen be akarták vetni főként politikai csoportok kezdeményezésére. Most Franciaországban a szocialisták elnökjelöltjének kampánycsapatának egyik vezetője dobta be az ötletet.

Az INSEE kalkulátorának feltalálói egy tipikus háztartás fogyasztói kosarából indulnak ki, s a kalkulátor annak megfelelően számol értékeket, mennyi a háztartásban élők egyéb jövedelme.

Alapvető eltérést adhat a hivatalos inflációtól az illető ingatlanos helyzete. Az INSEE ugyanis nem számolja bele az inflációba a lakások vásárlásával kapcsolatos kiadásokat, hanem csak azok bérleti díját. A bérlőknek így Franciaországban jobban inflálódik a pénzük, különösen akkor, ha ezek a lakásbérleti díjak megugranak.

Az inflációs kalkulátor a jelek szerint az idén divatba jön, hiszen nemrég startolt Németországban és Nagy-Britanniában is. Bírálói szerint kicsit bonyolult a kalkulátorral jól értékelhető eredményt kihozni, ugyanakkor sokkolhatja a személyes inflációt kalkuláló személyt és családokat.

Menedzsment Fórum

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.