2007. február 7. 12:01

A francia statisztikai hatóság, az INSEE február végén új szolgáltatást indít, amellyel minden háztartás ki tudja számolni, milyen mértékű drágulásra számíthat.

A kalkulátorral mindenki "betáplálhatja" háztartása fogyasztásának összetételét, és az egyes cikkcsoportok, szolgáltatások drágulási mértékének figyelembevételével az INSEE kimutatja, hogy a hivatalos rátánál mennyivel drágábban fog élni, ha fogyasztásán nem változtat - írja a Le Monde.

Az inflációs kalkulátort már sok helyen be akarták vetni főként politikai csoportok kezdeményezésére. Most Franciaországban a szocialisták elnökjelöltjének kampánycsapatának egyik vezetője dobta be az ötletet.

Az INSEE kalkulátorának feltalálói egy tipikus háztartás fogyasztói kosarából indulnak ki, s a kalkulátor annak megfelelően számol értékeket, mennyi a háztartásban élők egyéb jövedelme.

Alapvető eltérést adhat a hivatalos inflációtól az illető ingatlanos helyzete. Az INSEE ugyanis nem számolja bele az inflációba a lakások vásárlásával kapcsolatos kiadásokat, hanem csak azok bérleti díját. A bérlőknek így Franciaországban jobban inflálódik a pénzük, különösen akkor, ha ezek a lakásbérleti díjak megugranak.

Az inflációs kalkulátor a jelek szerint az idén divatba jön, hiszen nemrég startolt Németországban és Nagy-Britanniában is. Bírálói szerint kicsit bonyolult a kalkulátorral jól értékelhető eredményt kihozni, ugyanakkor sokkolhatja a személyes inflációt kalkuláló személyt és családokat.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.