Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megszületett az első magyar csúcsgasztronómiai elismerés: egy Ráday utcai hely kapta meg a nemzetközi ellenőrök kitüntetését. Nem volt azonban egyszerű dolog idáig eljutni: az étterem egyik tulajdonosa az mfor.hu kérdésére elmondta, hogy az elmúlt másfél-két évben nagyjából százmillió forint volt a veszteségük, ami most talán lassan visszajöhet. Mfor.hu-háttér.

A tulajdonosokat is meglepte, amikor kedd reggel kiderült, hogy a budapesti Costes éttermet Michelin-csillaggal díjazzák a francia magazin bírálói. A szakemberek szerint az elismerés a többi magyar vendéglátóhelyre is pozitív hatással lehet, a következő években újabb csúcskategóriás éttermek követhetik a Costest.

Meglepő elismerés

"Az indulás óta folyamatosan felvállaltuk, hogy csúcsminőséget igyekszünk képviselni, ennek elismerése a Michelin-csillag. Titkon reménykedtünk abban, hogy a bírálók is elismerik a teljesítményünket, de nem ez volt a cél" - mondta az mfor.hu kérdésére Gerendai Károly, a Costes egyik tulajdonosa.

A Sziget főszervezőjeként ismertté vált Gerendai hozzátette: előzetesen azt gondolta, hogy idén még nem valószínű, hogy megkapják a csillagot. "Egyrészt januárban séfet váltottunk, és ilyenkor automatikusan újra kezdik a tesztelést. Tudtuk, hogy január végén ismét jártak nálunk a bírálók, de azt gondoltuk, hogy az egész tesztelési folyamatot újra végig kell majd járni. Másrészt mindössze 2008 nyarán nyitott az étterem, és ritkán szoktak ilyen rövid idő után Michelin-csillagot adni" - emeli ki a tulajdonos.

Az elismerés egyik kézzelfogható hatása az lehet, hogy megnő az étterem látogatottsága, elsősorban a turisták körében. Gerendai Károly elmondta: egyelőre nincsenek felkészülve arra, hogy minden nap teltházzal üzemeljenek. "Januárban, amikor megkaptuk a Dining Guide hazai elismerését a legjobb étteremként, akkor utána volt néhány teltházas napunk, de huzamosabb ideig még nem járattuk csúcsra az éttermet" - vázolta fel.

Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke úgy véli, könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a Costesnek is fel kell készülnie arra, hogy esetleg hetekre előre kell majd foglalásokat felvennie a növekvő érdeklődés miatt.

Egyelőre jelentős a veszteség

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Costes egyelőre veszteségesen működik, a nemzetközi elismerések talán segíthetnek abban, hogy lassacskán profitáljanak a vállalkozásból a tulajdonosok. "Az elmúlt egy-másfél évben nagyjából 100 millió forint volt a veszteségünk, és ebben még nincsenek benne a beruházások, eszközbeszerzések" - mondta kérdésünkre Gerendai Károly.

"Anyagilag mindenképpen jelentős megterhelés egy Michelin-csillagos éttermet felépíteni, hiszen például külföldi séfet kell fizetni" - fűzte hozzá Buday Gábor.

Melyik lehet a következő?

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy a Costes sikere a többi magyar étteremre is pozitív hatással lehet. A Magyar Éttermi Szövetség elnöke szerint az elismerés pozitív üzenet a szakma számára is. "Az egyik feltétel például a folyamatosan friss alapanyag, ez pedig a hazai beszállítókat is arra ösztönözheti, hogy még jobb minőségre törekedjenek" - véli Buday Gábor.

A szakember szerint a következő években további négy-öt budapesti étterem lehet esélyes a Michelin-csillagra. Ezzel egyetért Gerendai Károly is, aki szerint jelenleg legalább öt hasonló színvonalú hely van a fővárosban, melyek ugyanilyen eséllyel indulnak a díjért.

A Bloomberg értesülései szerint idén a Michelin szakemberei összesen húsz magyar éttermet próbáltak ki, négy közülük az ajánlott éttermeknek járó Bib Gourmand-t kapta: a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26. A Bib Gourmand a csillagok alatti legutolsó szint, eddig a Náncsi néni is Bib Gorumand minősítésű volt, idén azonban  törölték a hűvösvölgyi éttermet a listáról.

"Szeretnénk folyamatosan a lehető legjobbat nyújtani, ehhez még nagyon-nagyon sokat kellene javulni, fejlődni. Egyelőre a cél az, hogy megtartsuk az egy Michelin-csillagot, majd az évek során tovább javuljunk" - válaszolta kérdésünkre aterveket a Costes tulajdonosa.

Idén 55 európai étterem kapott egy Michelin-csillagot, így az újakkal együtt már 271 ilyen hely van Európa fővárosaiban, ehhez az elit körhöz csatlakozott most a Costes.

Csak az étel számít, nem a tálalás

Az eredetileg gumiabroncsgyártó Michelin 1900-ban adta ki először étteremkalauzát, azóta a válogatások több mint 700 millió példányban keltek el világszerte. A kalauz az éttermeket öt szempont szerint értékeli: az ételek minőségének vizsgálata; a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége; a konyha eredetisége, stílusa; az „ár-érték” arány; a látogatások gyakorisága.

A névtelen kritikusok véleményezése alapján, kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe. Az inspektorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban a Main Cities-ben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek.

Egy Michelin-csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket. Két Michelin-csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni. Három Michelin-csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.