2006. december 21. 08:31

Bár a vállalatok többségénél az első vezető jövedelme 27 és 47 millió forint között mozog, van, aki ennél jóval több pénzt visz haza, derül ki a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. adataiból, melyet a Világgazdaság idézett.

A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2006-os kompenzációs adatbázisa szerint a "legrosszabbul" keresők 10-15 millió forint között, a legjobban megfizetettek akár 60 millió forintnál is többet keresnek az idén bruttóban. Egy vidéki cégnél a fizetések 15-20, de akár 30 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek. A fizetési rangsorban a vezérigazgatókat az értékesítési és marketing-, valamint a pénzügyi terület irányítói követik. Az előbbiek ebben az évben 14-24 milliót keresnek bruttóban, míg a pénzügyi igazgatók éves fizetése 13-22 millió forint között alakul, írja a Világgazdaság.

A Hewitt átfogó kompenzációs kutatásában részt vevő vállalatok 5-15 százaléka nyújt részvényopcióra lehetőséget az első vezetőknek, s az ezzel a juttatási formával élő cégek száma folyamatosan nő. A főnökök többségének luxuskategóriájú gépkocsit is ad a vállalat, s elterjedtek a különféle biztosítások is.

Nem meglepő hát, hogy a hazai felső vezetők többsége elégedett a kompenzációjával: 70 százalékuk úgy érzi, jelenlegi fizetése lehetőséget nyújt számára ahhoz, hogy az elképzeléseinek megfelelő életszínvonalon élhessen. Két dolog kapcsán ugyanakkor kifejezték az ellenérzésüket is, szerintük a cégek nem tesznek egyértelmű megkülönböztetést a jól és a rosszul teljesítő vezetők között, és azt is problémásnak találják, hogy a munkájuk túl sok időt vesz el az életükből, áll a Világgazdaság összefoglalójában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.