2004. július 2. 07:11

Kellemetlen pillanatokat okozhat az állásinterjún egy személyeskedő, intim szférában kutakodó interjúztató. De az előző munkaadó sem adhat ki bizonyos adatokat az állásra jelentkezőről, olvasható a Világgazdaság cikkében.

Hogy egy fiatal nő mikor szeretne gyereket vállalni, vagy épp ki milyen nemzetiségű, elvileg nem lehet téma az interjún. A felvételi beszélgetéseken a személyes adatokhoz való jog alapján tilos feltenni politikai hovatartozásra, szexuális irányultságra vonatkozó kérdéseket, de a munkavállaló egészségi állapotát is csak alapos indokok alapján firtathatják.[ajanlo=42][igazitas=left/]A korábbi munkáltató sem adhat ki diszkriminatív információt dolgozójáról. Egy kulcspozíció betöltése esetén azonban a magánéleti tervek befolyásolhatják egy projekt megvalósítását, így érdemes őszintének lenni.A gyermekvállalásra vonatkozó kérdést megkerülhetjük azzal, ha elmondjuk: komoly elhelyezkedési szándékkal adta be a pályázatát, és bár ez a periódus a családalapítás időszaka is az életében, nem tervezi, hogy rövid időn belül kiessen a munkából.

Érdemes megfontolni, érdekel-e minket egyáltalán az adott állás, ha túl sok kellemetlen kérdés hangzik el a felvételi beszélgetésen, mivel nem érdemes olyan munkakultúrában dolgozni, amely nem fér össze az értékrendünkkel. A munkáltató lehet, hogy nemcsak az interjún tesz fel kellemetlen kérdéseket, hanem később is beleszól magánéletünkbe, írja a Világgazdaság.