<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A pihenést tervezők háromnegyede belföldi nyaralásra készül. Az idén is a Balaton a leggyakoribb úti célja a magyaroknak. Külföldi célpontok esetében egyértelműen Horvátország a legfelkapottabb – derül ki a Forsense 2009. júniusi 800 fős közvélemény-kutatásából.

A felmérés során a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta, hogy nyaralást tervez az idén (ami nem tér el jelentősen az egy évvel korábban mért 34 százalékhoz képest), a nyaralók több mint fele a családjával utazik, harmaduk barátaival, 16 százalékuk kettesben a párjával, három százalékuk egyedül.

Lényeges különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok utazási hajlandósága, lehetőségei között. A fiatalabb, iskolázottabb és nagyobb jövedelmű csoportokban a nyaralók aránya többszöröse az idősebb, iskolázatlanabb és szegényebb társadalmi csoportokhoz képest. A 35 év alattiak és a nettó 200 ezer forint feletti családi jövedelemmel rendelkezők 60 százaléka utazik, a diplomásoknál az arány megközelíti az 50 százalékot, illetve többen kelnek útra olyan családokban is, ahol 18 év alatti gyerek él a háztartásban. A vizsgálatból kiderül, hogy a településmérettel párhuzamosan nő az utazási kedv: a budapestiek körében a nyaralást tervezők aránya 57 százalék, a falvakban élőknél csupán 26 százalék.

A nyaralást tervezők háromnegyede Magyarországot, egynegyede külföldi célpontot jelölt meg utazása állomásaként. A tavaly is nyaralók nagyobb része preferálja idén a belföldi utazást, a 2008-ban utazóknak 32 százaléka mondta, hogy külföldön volt nyaralni (hét százalékkal több, mint az idén).

A belföldön nyaralók átlagosan nyolc napra utaznak el, 72 százalékuk mondta, hogy legfeljebb egy hetes utazást tervez, viszonylag jelentős a 10 napos (11 százalék), illetve a kéthetes utazást (9 százalék) tervezők aránya. Közel egyharmaduk magánszálláson fog nyaralni, 26 százalékuk apartmanban, 20 százalékuk kempingben, 12 százalékuk pedig szállodában.
A legkedveltebb úti cél a Balaton, a belföldön nyaralók fele tervezi nyaralását a "magyar tenger" partján, 7 százalék Hajdúszoboszlót választja (a tavaly nyaralók körében ugyanilyen arányban említették a két legkedveltebb hazai idegenforgalmi célpontot).

A külföldre utazók átlagosan kilenc napot készülnek külföldön tölteni, legtöbben egy hetes (34 százalék), illetve 10 napos (30 százalék) pihenést terveznek. A külföldi célpontok esetében egyértelműen Horvátország a favorit, a külföldi nyaralást tervezők 25 százaléka említette déli szomszédunkat. A külföldi nyaralók több mint 10 százaléka mondta Olaszországot és Spanyolországot, más célországok említése minimális volt. A tavaly külföldön nyaralók körében szintén Horvátország volt a legnépszerűbb 25 százalékkal, Olaszországot 19, Görögországot a külföldön pihenők 14 százaléka kereste fel 2008-ban). A külhonba utazók 42 százaléka apartmanban fog megszállni, 27 százalékuk szállodában, valamivel kevesebb mint 20 százalékuk pedig magánszálláson, illetve kempingben.

Az idén többen tervezik, hogy elutaznak, viszont nagyobb az aránya a belföldön kikapcsolódó nyaralóknak mint tavaly, s ezzel párhuzamosan csökkent az az összeg, amit az emberek nyaralásra akarnak vagy tudnak fordítani. Tavaly a kérdezettek relatív többsége (32%)  50-100 ezer forintot szánt nyaralásra, most nagyobb számban vannak azok (34%), akik 50 ezer forintnál kevesebből kívánják megoldani a pihenést. Jelentős változás tehát 2008-hoz képest, hogy az olcsó nyaralást tervezők aránya közel duplájára nőtt. Természetesen lényegesen eltér a nyaralás költségvetése annak függvényében, hogy valaki külföldön, vagy belföldön szeretne nyaralni.

MTI/Menedzsment Fórum