TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 2. 11:34

Sokat hallani a legutóbbi, Belváros közeli plázanyitás kapcsán elnéptelenedő nagykörúti üzletsorokról, üres kirakatokról és arról, hogy a régi patinás üzletek helyére gagyiboltok, játéktermek, peep-show-k költöznek. Az átalakulás egyelőre valóban látványos és ijesztő, a szállodafejlesztések azonban változást hozhatnak, akár már egy pár éven belül is. Mfor.hu háttér.

Építkeznek az Október 6. utca sarkán(mfor.hu)

Akik rendszeresen járnak a budapesti Rákóczi út környékén, már hónapokkal az Arena Pláza megnyitása előtt láthatták, hogy egyre több bolt kirakatában jelenik meg a "végkiárusítás" felirat.

A jelenség persze nem új, minden bevásárlóközpont megnyitásánál hasonló problémákkal kellett szembenéznie szinte az egész városnak, hiszen ezek az üzletek tömegközlekedéssel könnyen elérhetők. Még az exkluzív Váci utca is megsínylette annak idején a plázanyitásokat.

Építkeznek

Most leginkább a Nagykörút és környéke, és a már említett Rákóczi út szenved látványosan. Mindenki egymásra mutogat, a megoldási lehetőségekről azonban kevés szó esik. Pedig a budapestiek szeme előtt zajlik egy jelentős változás, ami akár a tágabb értelemben vett Belvárost is "megmentheti": Dr. Niklai Ákos,  a Magyar Turizmus Zrt. elnöke szerint a szállodafejlesztések új utat jelenthetnek a körúton található kisebb üzletek életében.

Már a Blahánál is folyik a munka

És valóban, ha körbenézünk a városban, rengeteg építkezést láthatunk, és még több tervről hallhatunk. A legújabb hírek az egyedülálló műszaki megoldása miatt (a falakat a "levegőbe emelik") sokat emlegetett fejlesztésről, a Szabadság tér és az Október 6-a utca sarkán álló épület hotellé alakításáról szóltak. A munkák már megkezdődtek, a spanyol HI-Grupo a tervek szerint 2009-re 51 szobás, ötcsillagos szállodává alakítja a lepusztult, bár műemléki védettséget élvező épületet.

A másik nagy sajtóvisszhangot kapott beruházás, a Blaha Lujza téri építkezés. Ott az Ablon ingatlanfejlesztő dolgozik a volt sajtópalota területén. Az eredeti tervek még idei átadásról szóltak, a legfrissebb információk szerint azonban szintén 2009-re épül majd fel az Europeum szálloda. Ezeken a fejlesztéseken kívül még legalább nyolc-tíz négy- vagy ötcsillagos szállodaberuházásra lehet számítani Budapesten az elkövetkező másfél-két évben.

Kis szállodák jönnek


Viszonylag új elem, hogy kis méretű, úgynevezett butikszállodák is megjelennek a városban, méghozzá a "plázaveszély" által sújtott területeken is. A Dob utcában például a Hypo Alpe-Adria finanszírozásával épül apartmanszálló, s a VIII. kerületben a Lőrinc pap térre is butikhotelt tervez építeni a BestWestern nevű beruházó cég. A négy-ötcsillagos szállodál és a nemrég megnyílt "fapados" EasyHotel mellett további - a mostaniaknál professzionálisabban működő - alacsony árú szállások, úgynevezett hostelek is létesülnek majd.

Kérdés, vajon érkezik-e annyi turista Budapestre, mint ahány szállodát építenek, illetve terveznek építeni. Niklai Ákos szerint kétségtelen tény, hogy a befektetők megelőlegezik a bizalmat a budapesti turisztikai piac felé, de a Magyar Turizmus Zrt. számításai szerint is mintegy három-öt százalékos növekedési lehetőség van évente a szállodai férőhelyek számában.

A Szabadság téri hotelt építtető HI-Grupo befektetőcég vezérigazgatója szerint a budapesti piac 20-25 százalékos ágyszámnövekedést bír el. Pedro Valencia az mfor.hu-nak azt mondta: szerinte ez a növekedés tíz év alatt következik be, tehát éves szinten két, két és fél százalékos bővüléssel számolnak.

A HI-Grupo-nál nemcsak szállodában gondolkodnak: Pedro Valencia szerint lakás- és üzleti célú ingatlanfejlesztéseket is tervez a cég. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke úgy véli: ezek a fejlesztési tervek is azt igazolják, hogy nem feltétlenül kell "temetnünk" a Belvárost a plázák miatt. A turisták újfajta keresletet jelentenek majd, ami a városképre is jótékony hatással lehet.

Változtatni kell

Niklai Ákos ugyanakkor hozzátette: ehhez az is kell, hogy a kerületi önkormányzatok döntéshozói változtassanak eddigi szemléletükön. "Rugalmasabb bérleti konstrukciókra, az üzleti kihívásoknak jobban megfelelő szerződésekre volna szükség akkor, amikor az önkormányzatok és a társasházak bérbe adják üzleti célra hasznosítható ingatlanjaikat. Jó volna, ha az önkormányzatok nem adóalanyt, hanem üzleti partnert látnának az egyes bérlőkben" - fogalmazott az elnök. Szerinte ebben az esetben tudna hatékonyan segíteni a turisztikai ágazat a városkép alakulásán.

L. Nagy Gábor


Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.