TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Havonta átlagosan 755 ezer forintot költ az ország egy-egy honatyára. Ennek számottevő részét a költségtérítés teszi ki, a több százezres utazási támogatásból a leggazdagabb honatyák is juttatnak maguknak, írja a Népszabadság.

Óriási összegeket vehetnek fel az országgyűlési képviselők költségtérítési címén, számol be a lap. A polgármesterként is tevékenykedő Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselő volt a 2005-ös csúcstartó, több mint négymillió forintot vett fel utazásaira és további 1,2 milliót fővárosi lakásbérletére. Általános tapasztalat, hogy a legtöbbet az a képviselő keresheti ezzel, aki elég messze lakik a fővárostól, és nincs budapesti ingatlan a nevén. Bár az se jár rosszul, aki a fővárosban lakik: benzinpénzből példának okáért 2002 és 2005 között 13 millió forint könnyedén összejöhetett. Kapolyi László szocialista képviselő fel is vett ilyen nagyságrendű összeget, ami azért érdekes, mert ő valószínűleg erre nincs rászorulva. Igaz, Kapolyi is csupán azt tette, amit az átlag: költségtérítés címén tízmillió forintnál többet kétszáz képviselő vett fel a ciklusban.

Az önmegtartóztatáson kívül más aligha gátolja a képviselőket abban, hogy az adófizetők pénzét könnyedén a zsebükbe tegyék, ellenőrzés ugyanis alig van. Például lakhatási támogatás nem jár akkor, ha a képviselőnek van budapesti lakása (akkor viszont már igen, ha csak a felesége nevén van). Ám ha a képviselőnek van budapesti lakása, akkor is jó eséllyel megszerezheti a támogatást, írja a Népszabadság.

A szinte minden honatya által igénybe vett utazási-költségtérítés havi 155-től 353 ezer forintig terjed. A fővárosi honatyák így havi 155 ezer forintot kapnak benzinre Ebből a 95-ös benzin mostani átlagos árával számolva, kijön havonta 625 liter benzin, vagyis egy átlagos családi autót tízszer lehet belőle teletankolni.

A képviselőkre jutó összes személyi kiadás egyébként nem nő érdemben az idén a tavalyihoz képest: 3,5 milliárd forint lesz - mondta Bakos Emil az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója. Vagyis ebben az évben egy képviselő parlamenti munkájára átlagosan 9,1 millió forint jut, illetve havonta 755 ezer forintot költünk, olvasható a Népszabadságban.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.