TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. november 19. 13:04

A szakmabeliek már évek óta hangoztatják, hogy Budapestről hiányzik egy jelentős kongresszusi központ, amely megfelelő méretben és világszínvonalon tudná kiszolgálni a turizmus zászlóshajójaként számon tartott konferencia-turizmus hazánkba látogató résztvevőit. A fejlesztés hosszú évek óta forog a köztudatban mind állami, mind magánbefektetés tárgyaként, de az elmúlt évek erőteljes próbálkozásai ellenére sem valósult meg egyetlen terv sem.

Pedig egy Budapest szintű városban alapvető követelmény egy színvonalas kongresszusi központ, hiszen más európai nagyvárosban akár 2-3 ilyen létesítmény is megtalálható. A potenciális helyszínek között szerepel és szerepelt többek között a Tüskecsarnok néven ismert épület, a Syma csarnok melletti új épületegyüttes, az Óbudai Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget, a Millenniumi Városközpont, az ELTE új épülettömbjéhez kapcsolódó terület, illetve a már meglévő egyetlen kongresszusi központunk, a Budapest Congress & World Trade Center eredeti tervek szerinti kibővítése.

E fejlesztési helyszínek többnyire nem a belvárosban helyezkednek el, ami eltér a korábban felépült európai központok adottságaitól, de ez nem jelent hátrányt, amennyiben a kapcsolt szolgáltatások és az infrastruktúra képes megfelelően kiszolgálni a vendégeket. Ha egy megközelítőleg 3-4 ezer főt befogadni képes kongresszusi központhoz megfelelő férőhelyű szálloda és vendéglátó illetve szórakoztató egység párosul, kiegészítve magas színvonalú infrastruktúrával, akkor a kihasználtság aránya már csak a menedzsment munkáján múlhat - jegyzi meg Kiss Zoltán, a turisztikai fejlesztések egyre erősebb partnereként számon tartott Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója.

Budapesten egy átlagos, 60-70 százalékos kihasználtsági mutató mellett 20-30 év alatt térülne meg a beruházás, amihez azonban számos addicionális szolgáltatásnak is kapcsolódnia kell, mint szálloda, éttermek, kávézók, pubok, az adottságok között pedig feltétel a megfelelő tömegközlekedés, a jó parkolási lehetőség, és a színvonalas általános infrastruktúra.

Bár a közép-kelet-európai városokkal összevetve Budapest nem szerepel rosszul a kongresszusok ranglistáján, a potenciál megtartása és a nagyobb rendezvények idevonzása érdekében indokolt lenne a fejlesztés. Varsó és Pozsony nem nevezhető számottevő versenytársnak, az igazi rivális Bécs, ahol összesen öt darab nagyobb konferenciaközpont található, az alább említettek közül a legnagyobb 4 320 fő befogadására alkalmas, míg a többi 2 700, 2 500, 1 700, illetve ezer férőhelyes.

A kapacitáskülönbségtől eltekintve Bécs és Budapest paramétereit tekintve a fő eltérések az atmoszférában illetve az ár-érték arányos szolgáltatási különbségekben rejlenek, melyből előbbi inkább Bécsnek, míg utóbbi egyértelműen Budapestnek kedvez. Ennek tudatában Budapestnek valójában nem olcsóbbnak kellene lennie, hanem magasabb szintű szolgáltatást kellene nyújtania a kedvezőbb eredmények eléréséhez.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.