2017. január 5. 19:13

A tokiói halpiac hagyományos újévi árverésén elképesztő összeget fizettek egy kékúszójú tonhalért, amelyből hamarosan remek sushik készülhetnek.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Rekordokat hozott az idén is megtartott hagyományos újévi árverés a tokiói halpiacon, számolt be a Financial Times. Egy japán sushi étteremlánc tulajdonosa ugyanis 74,2 millió jent (185 millió forintot) fizetett ki egy 212 kilogrammos kékúszójú tonhalért, vagyis kilónként 870 ezer forintnyi összegbe került a kapitális méretű példány. Ez a tavalyi és a tavalyelőtti árveréshez képest is csúcsot jelent, ugyanakkor az abszolút rekordot nem sikerült megdönteni. Ugyanakkor a gazdasági növekedésbe vetett bizalmat jelezheti az a tény, hogy fajlagosan 1999 óta most fizettek a legtöbbet egy kilónyi tonhalért.

Mint a média beszámolókból kiderült, őrült licit folyt a világ legnagyobb halpiacának számító intézményben. Az árverés ugyanis túlmutat egy egyszerű liciten, hiszen a résztvevők számára komoly presztízzsel jár a megjelenés és a győzelem.

Kimura úr egy korábbi sikeres licit után

Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. tulajdonosa sugárzó arccal pózolt az embernagyságú hal mellett, amelyet japán északi partjainál fogtak ki. Az évenként megismétlődő aukciókban az étteremtulajdonos igen sikeres, hiszen immár a hatodik egymást követő évben nyerte Kimura cége a licitet.

Kiyoshi Kimura a győztes licit után ugyan megjegyezte, hogy a mostani ár már elég magas, ám ennek ellenére elégedd volt a vétellel. Azt is elmondta, hogy a hal hamarosan tányérra kerül az éttermeiben. A japánok egyébként a legnagyobb fogyasztói a torpedó alakú kékúszójú tonhalnak, amely a veszélyeztetett fajok közé tartozik a túlhalászat miatt.

Ezek a legextrémebb szálláshelyek

A Csendes-óceán nyugati és középső térségének halászati bizottsága 2015-ben tovább csökkentette a halászható állomány mennyiségét: azóta a 30 kilogramm alatti példányokból csak a felét szabad lehalászni a 2002 és 2004 között kifogott mennyiségnek. Ennek ellenére a szakértők szerint a túlhalászat tovább folyik, és egyes területeken a háromszorosát fogják ki a fenntartható állománynak.

mfor.hu