2017. május 26. 05:47

Nagyjából a felére csökkent a számlatartozások összege a rezsicsökkentési intézkedéseknek köszönhetően 2012 vége és 2016 vége között Magyarországon, négy év alatt negyven százalékkal mérséklődött a késve fizetők és harminc százalékkal a kikapcsolt fogyasztók száma - írta a Magyar Idők pénteken.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016 decemberében összesen 1,8 millió be nem fizetett számlát tartott nyilván. A késedelmek közül a cikk szerint csak a 30 napon túliak tekinthetők fizetésképtelenségnek betudható díjhátraléknak, az annál kevesebb ideje fennálló kintlévőségek oka inkább a fogyasztó feledékenysége; ebbe a kategóriába tartozik több mint 780 ezer számla. 
 
 
   
Bár a négyéves periódust tekintve jelentősen csökkent a be nem fizetett számlák száma és a tartozás összesített állománya, a kétéves összehasonlításban megtorpanás látszik. A 2014. év végi adatokkal egybevetve a befizetetlen számlák száma mind a villamos energia, mind a földgáz kategóriában nőtt, ugyanakkor látványosan folytatódott a távhőkintlévőségek állományának csökkenése, ami - tekintve a szolgáltatás elterjedtségét - arányaiban jelentősebb, mint a két másik területen tapasztalható emelkedés - írta a lap.
 
MTI