<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

New Yorkban felére estek a szállodai árak, a Disney-parkokban két éjszaka áráért hármat lehet eltölteni, Miamiban pedig 20-25 százalékkal olcsóbban lehet foglalni szobát az ottani főszezonnak számító téli hónapokra - mindez jól mutatja, hogy a gazdasági válság keményen érinti az amerikai utazási ipart is, írja a Napi Gazdaság.

Márpedig a visszaesés komoly következményekkel jár, hiszen az Egyesült Államok turisztikai ipara évi 770 milliárd dollár bevételt ér el és 17 millió embernek ad munkát. Az aggódás azonban nem az amerikaiak jellemzője, az előjelek és statisztikák ellenére bizakodóak.

Az Obama-kormány elődeinél jobban figyelembe veszi a turisztikai ipar érdekeit és jelentős fejlesztésekkel is segíti az idegenforgalom fellendülését - mondta el a Napinak Roger Dow, a US. Travel Association elnöke.

Mint az USA legnagyobb turisztikai vásárán, a Miami PowWow-n kiderült, a fellendülésnek egyelőre kevés jele mutatkozik: az év első négy hónapjában 10 százalékkal csökkent az ide utazó külföldiek száma és hasonló trend várható 2009 hátralevő részében is. Ez azt jelenti, hogy a külföldiek itteni költése - évi mintegy 142 milliárd dollár - ugyancsak apad majd. Az amerikaiak is kevesebbet költenek utazásra és üdülésre az idén. A kimutatások szerint ezen a nyáron 14 millióval kevesebben repülnek majd az USA-ban - más szóval naponta 150 ezerrel kevesebben fordulnak meg az ottani reptereken -, összesen 195 millió utasra számítanak. Ez nem jelenti azt, hogy a repülőgépek kevesebb utassal, foghíjasan repülnek, mert a légitársaságok már csökkentették belföldi járataik számát, sőt az Air Transport Association közlése szerint napi 32-vel kevesebb transzatlanti járat indul majd. Fellendülésre legkorábban 2011-ben számítanak.
A nemzetközi trendekkel ellentétben a korábbinál több magyar érkezik az USA-ba. 2009 első három hónapjában 10 százalékkal nőtt a kiutazók száma, ez azt jelenti, hogy idén 45 ezernél több magyar turistát regisztrálhatnak az amerikai statisztikák; ők átlag tíz napot töltenek a tengerentúlon, ez idő alatt 2000 dollárt fordítanak szolgáltatásokra és vásárlásra, jelenti a Napi Gazdaság.

Menedzsment Fórum