2009. május 22. 06:04

New Yorkban felére estek a szállodai árak, a Disney-parkokban két éjszaka áráért hármat lehet eltölteni, Miamiban pedig 20-25 százalékkal olcsóbban lehet foglalni szobát az ottani főszezonnak számító téli hónapokra - mindez jól mutatja, hogy a gazdasági válság keményen érinti az amerikai utazási ipart is, írja a Napi Gazdaság.

Márpedig a visszaesés komoly következményekkel jár, hiszen az Egyesült Államok turisztikai ipara évi 770 milliárd dollár bevételt ér el és 17 millió embernek ad munkát. Az aggódás azonban nem az amerikaiak jellemzője, az előjelek és statisztikák ellenére bizakodóak.

Az Obama-kormány elődeinél jobban figyelembe veszi a turisztikai ipar érdekeit és jelentős fejlesztésekkel is segíti az idegenforgalom fellendülését - mondta el a Napinak Roger Dow, a US. Travel Association elnöke.

Mint az USA legnagyobb turisztikai vásárán, a Miami PowWow-n kiderült, a fellendülésnek egyelőre kevés jele mutatkozik: az év első négy hónapjában 10 százalékkal csökkent az ide utazó külföldiek száma és hasonló trend várható 2009 hátralevő részében is. Ez azt jelenti, hogy a külföldiek itteni költése - évi mintegy 142 milliárd dollár - ugyancsak apad majd. Az amerikaiak is kevesebbet költenek utazásra és üdülésre az idén. A kimutatások szerint ezen a nyáron 14 millióval kevesebben repülnek majd az USA-ban - más szóval naponta 150 ezerrel kevesebben fordulnak meg az ottani reptereken -, összesen 195 millió utasra számítanak. Ez nem jelenti azt, hogy a repülőgépek kevesebb utassal, foghíjasan repülnek, mert a légitársaságok már csökkentették belföldi járataik számát, sőt az Air Transport Association közlése szerint napi 32-vel kevesebb transzatlanti járat indul majd. Fellendülésre legkorábban 2011-ben számítanak.
A nemzetközi trendekkel ellentétben a korábbinál több magyar érkezik az USA-ba. 2009 első három hónapjában 10 százalékkal nőtt a kiutazók száma, ez azt jelenti, hogy idén 45 ezernél több magyar turistát regisztrálhatnak az amerikai statisztikák; ők átlag tíz napot töltenek a tengerentúlon, ez idő alatt 2000 dollárt fordítanak szolgáltatásokra és vásárlásra, jelenti a Napi Gazdaság.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.