<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Európai és régiós összevetésben is nagyot erősödött a magyar piac.

Két számjegyű növekedést ért el a magyar lízingpiac: az év első kilenc hónapjában 428,3 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 19 százalékos növekedést jelent - közölte a Magyar Lízingszövetség közleményében. A gépek részpiacán az átlagos bővülést jóval meghaladó mértékben, 41 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg. A lízingpiacon további bővülés várható a jövőben, a járműfinanszírozás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az eszközfinanszírozás is. A magyar lízingpiac bővülésének üteme jelentősen meghaladja az európai és a régiós piacokéit.

Folytatódik a növekedés a magyarországi lízingpiacon az egyik legfontosabb mutató, a finanszírozott összeg alapján. Január és szeptember vége között a lízingcégek ugyanis 428,3 milliárd forintot helyeztek ki, ez pedig 19 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért teljesítményt - derül a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából. A piacbővülést az is jól mutatja, hogy a 428,3 milliárdos finanszírozott összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos emelkedésnek felel meg. 

A tényadatok átírták a prognózist
Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke közölte: „Lényegében minden szegmensben folytatódott a növekedés. Az első kilenchavi adatok alapján kijelenthető, hogy az idei bővülés felülmúlja majd az év elején 5 százalékos növekedésre vonatkozó prognózisunkat. A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró: a gépjárműveknél például az európai átlag növekedés valamivel 10 százalék alatt van, nálunk 18 százalék, a termelőeszközök esetében pedig az európai adat 12 százalék, míg nálunk 20 százalékos a bővülés az első háromnegyed évben. A környező országok lízingpiacain általában 10 körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban. A magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.” 

A lízingpiac motorjai
A különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillért továbbra is a járműfinanszírozás jelenti. A személy- és kishaszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. A magánszemélyek körében már 33 százalékos a lízingfinanszírozási arány, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagyhaszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. 

A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. „A gépeknél bekövetkezett jelentős emelkedés a vállalkozások beruházási kedvének köszönhető. Ez a növekedés azért is örömteli, mert egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást, ezzel pedig a lízingvállalatok komoly lépést tettek az univerzális finanszírozási modell felé” - fogalmazott Nyikos Katalin. 

A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett. Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP), amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent. 

Nyikos Katalin kiemelte: „Az adatokból az is látszik, hogy az mezőgazdasági gépeknél az NHP kifutása miatti forgalomkiesést piaci alapú konstrukciókkal pótolták a vállalkozások”. 

Mi várható?
A további lízingpiaci növekedéshez a vállalkozások beruházási kedvének fokozódása, az uniós projektek is hozzájárulnak. A lízingcégek célja, hogy a vállalkozásoknak, ezen belül is a kkv-szektor szereplői számára bármilyen eszközbeszerzéshez rugalmas és költséghatékony finanszírozási konstrukciókat nyújtsanak. 
 
 
 
Az idei adatok számottevő bővülésről tanúskodnak és jelentősen meghaladják az előzetes várakozásokat. A Lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat. 
 
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.