2017. október 30. 10:44

Európai és régiós összevetésben is nagyot erősödött a magyar piac.

Két számjegyű növekedést ért el a magyar lízingpiac: az év első kilenc hónapjában 428,3 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 19 százalékos növekedést jelent - közölte a Magyar Lízingszövetség közleményében. A gépek részpiacán az átlagos bővülést jóval meghaladó mértékben, 41 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg. A lízingpiacon további bővülés várható a jövőben, a járműfinanszírozás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az eszközfinanszírozás is. A magyar lízingpiac bővülésének üteme jelentősen meghaladja az európai és a régiós piacokéit.

Folytatódik a növekedés a magyarországi lízingpiacon az egyik legfontosabb mutató, a finanszírozott összeg alapján. Január és szeptember vége között a lízingcégek ugyanis 428,3 milliárd forintot helyeztek ki, ez pedig 19 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért teljesítményt - derül a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából. A piacbővülést az is jól mutatja, hogy a 428,3 milliárdos finanszírozott összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos emelkedésnek felel meg. 

A tényadatok átírták a prognózist
Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke közölte: „Lényegében minden szegmensben folytatódott a növekedés. Az első kilenchavi adatok alapján kijelenthető, hogy az idei bővülés felülmúlja majd az év elején 5 százalékos növekedésre vonatkozó prognózisunkat. A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró: a gépjárműveknél például az európai átlag növekedés valamivel 10 százalék alatt van, nálunk 18 százalék, a termelőeszközök esetében pedig az európai adat 12 százalék, míg nálunk 20 százalékos a bővülés az első háromnegyed évben. A környező országok lízingpiacain általában 10 körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban. A magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.” 

A lízingpiac motorjai
A különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillért továbbra is a járműfinanszírozás jelenti. A személy- és kishaszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. A magánszemélyek körében már 33 százalékos a lízingfinanszírozási arány, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagyhaszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. 

A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. „A gépeknél bekövetkezett jelentős emelkedés a vállalkozások beruházási kedvének köszönhető. Ez a növekedés azért is örömteli, mert egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást, ezzel pedig a lízingvállalatok komoly lépést tettek az univerzális finanszírozási modell felé” - fogalmazott Nyikos Katalin. 

A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett. Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP), amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent. 

Nyikos Katalin kiemelte: „Az adatokból az is látszik, hogy az mezőgazdasági gépeknél az NHP kifutása miatti forgalomkiesést piaci alapú konstrukciókkal pótolták a vállalkozások”. 

Mi várható?
A további lízingpiaci növekedéshez a vállalkozások beruházási kedvének fokozódása, az uniós projektek is hozzájárulnak. A lízingcégek célja, hogy a vállalkozásoknak, ezen belül is a kkv-szektor szereplői számára bármilyen eszközbeszerzéshez rugalmas és költséghatékony finanszírozási konstrukciókat nyújtsanak. 
 
 
 
Az idei adatok számottevő bővülésről tanúskodnak és jelentősen meghaladják az előzetes várakozásokat. A Lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat. 
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.