3p

Pénteken a MagyarBrands konferencián nevezték meg a legjobb 100 hazai étteremet, akik közül ősszel kerülhet ki az Év Étterme díj nyertese. A gasztronómia jegyében zajló rendezvényen kiderült, hogy hazánknak bőven van még hova fejlődnie ezen a téren.

Magyarország nem tartozik Európa kiemelt turisztikai célpontjai közé, ráadásul a trendek sem túl biztatóak.  Pedig hazánknak rendkívül kedvező a földrajzi elhelyezkedése, és rendelkezünk olyan – akár gasztronómiai - tradíciókkal is, melyekre lehetne építkezni.

Elkeserítő adatok

Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója meglepő adatokat közölt az előadása során. A felmérések eredményei azt mutatják, hogy hazánkban gyakorlatilag nem létezik éttermi kultúra. A lakosságnak ugyanis mindössze 4 százaléka jár napi rendszerességgel étterembe, mely egyaránt lehet Michelin-csillagos hely, vagy egy gyorsétkezde is. A magyarok mindössze 6 százaléka hetente, 28 százaléka pedig évente egyszer keres fel valamilyen vendéglátóhelyet, míg a franciáknál ez az arány 70 százalék.
A 19 uniós ország részvételével készített felmérésben Magyarország került az első helyre az étterembe nem járók arányát illetően – ez pedig nem dicsőség. A legtöbbet a görögök fordulnak meg ilyen helyeken, majd az írek, norvégok, dánok és portugálok következnek a listában – írja a mediainfo.hu.

Kelet-Európa egy fehér folt Európa gasztrotérképén

A felmérés eredményei mellett a Michelin-csillagos éttermek száma is árulkodik az adott ország éttermi kultúrájáról, melyet illetően hazánk egy lépéssel előrébb tart a környező országokat tekintve. Míg mi két ilyen magasan jegyzett hellyel büszkélkedhetünk, rajtunk kívül csak a csehek tudhatnak magukénak egy ilyen éttermet.

Ezzel szemben például Franciaországban 237, Spanyolországban 558, Olaszországban 276, de már a szomszédos Ausztriában is 54 Michelin-csillagos étterem található.
A régió gasztoturizmusának, - forradalmának fellendülését is várják a CEEfood díj kiosztásától, mellyel 10 közép-kelet-európai ország legjobb éttermét díjazzák vasárnap este. A szervezők ettől azt is remélik, hogy ez a világ ínyenceinek figyelmét a szóban forgó országokra irányítja, melyek között Törökország, Horvátország, Lengyelország és Szerbia is megtalálható.

A korábbinál hitelesebb rangsor

Idén a szervezők változtattak a díj odaítélésének módján, hogy pontosabb és hitelesebb eredmény születhessen. Ez azt jelenti, hogy a kritikusok év elején közzétették a 20 legjobb éttermet, melyek a zsűri jelöltjeiként versenyeznek. Majd minden bíra tíz-tíz helyet javasolt, az összesítést követően pedig a 80 legtöbb nevezést kapott hely társul a korábban megnevezettek mellé a versenybe.

A Top 10-es lista első helyét a Michelin-csillagos Costes foglalja el, a másik csúcsgasztronómiai hely, az Onyx -, mely az idén kapta meg első csillagát, - azonban csak a negyedik helyre került. A tavalyi győztes, a berencsepusztai Chateau Visz, pedig a harmadik helyre ért fel idén.

A pénteken kihirdetett százas listán szereplő éttermeket nézve megfigyelhető, hogy szinte 80-90 százalékban fővárosi helyekről van szó, miközben a turizmus szempontjából kiemeltebbnek tekinthető térségéből egy étterem se volt méltó arra, hogy versenybe szállhasson az ősszel kiosztásra kerülő Év Étterme díjért.

Sz.S

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!