3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legfrissebb statisztikai kiadványból fény derült arra, hogy a minimálbér továbbra is a szegénységi küszöb alatt van. Vagyis hivatalosan (statisztikailag) is szegényeknek minősülnek.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai létminimumról szóló kiadványa alapján megállapítható, hogy a minimálbér nemcsak a létminimumnál, de még a szegénységi küszöbnél is kisebb jövedelmet biztosít. 2013-ban a KSH közlése szerint egy aktív felnőttre vonatkozóan a szegénységi küszöb 67 747 forint volt, ami 3,4 százalékkal magasabb a 2012-es adatnál.

2013-ban a minimálbér 98 ezer forintjából 64 190 forintot vihettek haza az érintettek, ez pedig 3557 forintal kevesebb még a szegénységi küszöbként meghatározott jövedelmi szintnél is.

Nominálisan ez a differencia egyébként 2010 óta a legalacsonyabbnak tekinthető, és a 2009 óta mutatkozó csökkenő trend mindenképpen optimizmusra ad okot a helyzet javulását illetően.

Érdekes egyébként, hogy hiába volt például 2012-ben látványos emelés a minimálbérnél, érdemi előrelépés nem történt ebben az összehasonlításban. Sőt, lényegében csak romlott a helyzet, 2010 előtt ugyanis a minimálbéresek többet vihettek haza a szegénységi küszöb szintjénél, vagyis "hivatalosan" nem hívhattuk őket szegényeknek.

1,3 millió magyar lenne szegény?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavalyi közlése szerint Magyarországon a személyi jövedelemadó bevallások alapján 1,345 millióan dolgoztak és éltek a minimálbérből, vagy annál kevesebb összegből. Ha ezt a KSH mostani adatsorához tesszük, akkor ez alapján azt mondhatnánk, hogy

1,345 millió magyar él kilátástalan szegénységben, vagyis a 2013-as foglalkoztatotti létszámnak több mint a harmada.

Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amikor a hivatalosan bejelentett minimálbéres fizetésen felül a járandóság többi részét borítékban, zsebbe fizetik ki a munkaadók. Arról azonban nincsenek információk, hogy pontosan hányan is lehetnek azok, akik ilyen "trükkös" módon kapján meg a fizetésüket.

Változás 2014-ben?

A KSH statisztikája mivel még csak 2013-as adatokat közölt, ezért mi az elmúlt években mutatkozott létminimum és a szegénységi küszöb közötti differenciákból átlagot számoltunk és így becsültünk egy szegénységi küszöbértéket 2014-re vonatkozóan is, ami 68 268 forint lett, 0,8 százalékkal magasabb 2013-asnál. Mivel tavaly a nettó minimálbér 66 483 forint volt, kijelenthető, hogy a becslések szerint tavaly sem változott a helyzet: továbbra is szegénynek tekinthetők a minimálbéresek.

Ugyanakkor a különbség a minimálbér és a szegénységi küszöb között 1785 forintra mérséklődött, vagyis optimista énünket elővéve fogalmazhatuk úgyis: belátható időn belül fordul a kocka és a minimálbéresek idén vagy jövőre kikerülhetnek a "hivatalosan szegény" kategóriából.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!