2009. június 5. 06:46

A csökkenő szobaárakkal próbálják magukhoz csábítani a még utazni hajlandó vendégeket a magyarországi szállodák. Az árversenybe szinte mindenki kénytelen beszállni, a legnagyobb kedvezményeket az öt- és négycsillagos hotelek adják, írja a Világgazdaság.

Január óta átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb vendég érkezik a hazai szálláshelyekre, s ez jelentős árcsökkentésre kényszeríti az üzemeltetőket. A szakemberek szerint a magyar szállodák átlagos szobaára (ARR) 10-20 százalékkal marad el a tavalyitól. A szereplők úgy látják, kénytelenek versenybe szállni, de az árcsökkentés hosszú távon a fennmaradást veszélyezteti. A szállodák már az év első három hónapjában 12 százalékkal kevesebb, 40 milliárd forint bruttó árbevételt könyveltek el tavalyhoz képest, olvasható a Világgazdaság cikkében.

A Danubius Hotels Group általános vezérigazgató-helyettese szerint viszont elkésett a fővárost népszerűsítő nyári kampány, hiszen hiába rövidül a foglalási idő a nyárra, legtöbben már döntöttek arról, hova szeretnének utazni. Tóbiás János úgy látja: Budapesten szabadidős turista még csak-csak akad, de az üzleti szegmens teljesen eltűnt. Ráadásul a Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint a korábbi években mindig óriási forgalmat generáló Forma-1-es hétvége sem tesz idén csodát.

Az árspirál azonban csak rövid távon kompenzálja a kieső bevételeket – figyelmeztetnek a szakemberek. Hoszú távon a jövedelmezőség drasztikus eséséhez és akár csődsorozathoz is vezethet. A Magyar Szállodaszövetség legutóbbi ülésén Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke úgy vélte: az árcsökkentés helyett kedvező csomagajánlatokat kellene a házaknak kialakítani, ezeket a külföldi promócióban is jobban lehetne érvényesíteni, írja a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.