2009. június 4. 11:21

Mintegy 20 ezer forinttal nőhet jövőre a havi nettó jövedelme egy 240 ezer forintos havi bruttó jövedelemmel rendelkezőnek - mutatta be Oszkó Péter pénzügyminiszter a tárca honlapján elérhető jövedelemkalkulátor számításait csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Hangsúlyozta: az adócentralizáció összességében csökken, jövőre várhatóan 40 százalék alá mérséklődik, az szja változások csak a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezőknek nem jelentenek megtakarítást. Megjegyezte, hogy az élőmunka adóterhelésének ilyen mértékű csökkentésére 20 éve nem volt példa.

Elmondta azt is, hogy a cafeteria rendszerbe tartozó elemek megadóztatásából mintegy 50-60 milliárd forint bevétellel számolnak, az szja átalakítása azonban 250-260 milliárd forintos adóbevétel kiesést jelent 2010-ben az ideihez képest.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az adórendszer átalakításánál a kormány mozgástere szűk, hiszen a gazdasági visszaesés miatt amúgy is csökkennek az adóbevételek.

Megerősítette: a kormány célja, hogy a munkával megtermelt jövedelemből minél több maradjon a lakosságnál, és a foglalkoztatás költsége is csökkenjen. Sikeresnek nevezte a munkahelyek megtartására tett kormányzati erőfeszítéseket, mert mint mondta: a munkahelyek számának csökkenése lassabb Magyarországon, mint a régió más országaiban.

A jödelemkalkulátor bemutatásánál a havi 200 ezer forintos bruttó keresetre 15.000 forintos nettó növekedés, az 500 ezer forintosra 13.800 forint megtakarítás jött ki, míg 2 millió forintnál jelképes összeggel, 620 forinttal nőtt az adóterhelés.

Az offshore cégeknél keletkező jövedelmek megadóztatását firtató kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta: ebből bevételre nem számítanak, hiszen nem éri meg 30 százalékos forrásadót fizetni a 19 százalékos magyar társasági adó helyett. Ugyanakkor a társasági adóalap növekedni fog, a vállalkozások összességében mégsem fizetnek több adót a megszűnő különadó miatt, aminek 70-80 százalékát fedezi az emelkedő adó.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.