2017. március 2. 19:22

Pofonegyszerű módszer segít abban, hogy elérjük a hosszú távú céljainkat. A régi iskola még most is működik, állítja a Duke Egyetem professzora.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Minél nagyobb projektbe vágunk, annál könnyebben csúszunk meg vele, ha pedig a csúszásaink halmozódnak, végül jó eséllyel hagyjuk is az egészet a fenébe, bármilyen jó ötleten is dolgoztunk amúgy. Ennek nem feltétlenül motivációs hiány az oka, egyszerűen csak nem látjuk át lépésenként a célunkhoz vezető utat, így pedig mindennél könnyebb végleg eltévedni. Erre a problémára pofonegyszerű a megoldás, ráadásul semmi újat nem kell megtanulni hozzá, csak vissza kell nyúlni a régi iskola egy jól bevált módszeréhez.

A CNBC.com Dan Arielyt idézve arról ír, hogy a gyógyír – és ez nem tévedés – a naptár. A Duke Egyetem motivációt kutató professzora szerint a fent leírt probléma gyökere az, hogy nem vagyunk tudatában az időnknek, annak, hogy az pénzben mennyit ér, és annak sem, hogy mit kezdünk ezzel a pénzre váltható idővel. Ariely azt mondja, nem mindig látjuk át, mi mindenről mondunk le egy leheletnyi kényelemért cserébe. És azt is mondja, hogy minderre megoldást nyújt, ha naptárat vezetünk.

„A naptárak segítenek abban, hogy meglássuk a döntéseink haszonáldozati költségét.”

Ariely szerint, ha folyamatosan töltjük a naptárunkat, akkor mindig tisztán előttünk lesznek azok a kicsi, mindennapos megalkuvások, melyek elgáncsolnak minket a sikerhez vezető úton, és mivel mindig látjuk, könnyebben el is kerülhetjük őket. Példának azt hozza fel, hogy sokan a közösségi média pörgetésével töltjük a vacsora utáni pihenőidőt, pedig azt fordíthatnánk a magánprojektünkre is (már persze ha az nem valami social mediás biznisz, mert akkor épp, hogy helyesen járunk el a Facebookra tapadva).

Hogy sikeresen kipöcköljük az életünkből a mindennapi megalkuvásokat, és minden nap megtegyük a szükséges lépést a siker felé vezető úton, Ariely három fő tanáccsal állt elő:

1.    1. Bontsuk le a hosszú távú célokat kisebb, napi feladatokra! Például, ha a célunk az, hogy 2017 végéig megírjunk egy könyvet, számoljuk ki, ideális esetben hány oldallal kellene végeznünk egy nap. Így az egyszerre aligha megfogható projekt emberi léptékű, kezelhető lesz.

2.    2. Tudatosan szakítsunk időt arra, hogy elvégezzük ezeket a mindennapos, apróbb feladatokat! A könyves példánál maradva, minden nap ki lehetne jelölni egy meghatározott időintervallumot, mondjuk este nyolc és kilenc között, amikor csakis az írással foglalkozunk.

3.    3. Minden egyes nap vezessük fel a napi feladatainkat a naptárba. Pusztán az, hogy újra és újra leírjuk őket, emlékeztetni fog minket a távlati célunkra, és segít abban, hogy a pillanatnyi kényelmeskedések helyett produktívak legyünk.

Tehát ha megrekedünk egy nagyobb lélegzetű projekttel, akkor nem feltétlenül kell egyből motivációs tréner után kapkodnunk. Először fogjunk egy naptárat, és nézzük meg, mire jutunk vele.