Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A külföldi vendégéjszakák száma az első féléves, 7,4 százalékos növekedés után júliusban 8,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, miközben a belföldi kereslet az első félévben 5, júliusban pedig 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ).

Az MSZSZ adatai szerint a vendégszám emelkedése javította a szállodák szobafoglaltságát.  Az országos átlag júliusban 54,4 százalék lett, ami 3,2 százalékponttal haladja meg a tavaly júliusit. Az első hét havi szobakihasználtság átlagosan 42,7 százalék lett, ez 1,4 százalékkal magasabb, mint a 2009-es.

A több vendég és a magasabb szobafoglaltság ellenére a szállodák átlagárai júliusban is csökkentek: az országos bruttó szoba átlagár 14.155 forint volt, ez 2,5 százalékkal gyengébb a 2009 júliusinál.

Ezeknek a tendenciáknak köszönhetően a magyarországi szállodák REVPAR mutatója - vagyis az egy kiadható szobára jutó árbevétel - júliusban 0,6 százalékkal meghaladva a bázist 7.700 forint lett, viszont az első hét havi göngyölített REVPAR csak 5.938 forint, ami 5,9 százalékkal rosszabb a múlt évinél. REVPAR mutatóban az első 7 hónapban a három csillagos szállodák a vesztesek, itt 10,2 százalék a lemaradás tavalyhoz képest.

A szállodaszövetség statisztikája szerint Magyarországon 2010. július 31-én 52.620 szállodai szoba volt, ami 1.635 szobával,  3,2  százalékkal több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb - 27,6, valamint 12,8 százalékos - növekedés a wellness-, és a négycsillagos szállodák szobaszámában következett be.

A közlemény szerint a Budapesten 2010-ben eddig megnyílt, illetve az év végéig még várható szállodanyitásokat figyelembe véve összesen körülbelül 1.200 új szállodai szoba jelenik meg a piacon, aminek túlnyomó többsége négycsillagos besorolású. Emiatt a már jelenleg is erős túlkínálat miatt a verseny továbbá erősödése várható, különösen a téli időszakban - fűzi hozzá az MSZSZ.

A január-júliusi időszakban a fővárosi szállodákban a vendégéjszakák száma összesen 7,2 százalékkal nőtt. A  javuló szobafoglaltság ellenére a szállodák bruttó átlagára csupán 17.023. forint volt a január-júliusban, ami 13,2 százalékkal gyengébb, mint az előző év azonos időszakában.

A vendégéjszakák száma a Balatonon az első hét hónapban 524.000 volt, 8 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben.

A balatoni szállodák összes bruttó szállásdíjbevétele az év első hét hónapjában 8.851 millió forint volt, 11,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégektől származó bevétel 15,3 százalékkal, a külföldiektől származó pedig 5,7 százalékkal csökkent. Idén júliusban a Balaton térségében összesen 11.511 szállodai szoba volt, ez 426 szobával, 3,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A szállodaszövetség kiemeli: a nemzetközi gazdaság erősödésének köszönhetően múlt évhez képest tovább  élénkül a turisztikai kereslet Európa nagyobb részén, javul a szállodák üzletmenete. Hozzáfűzik: a legjelentősebb növekedés Nyugat és Észak Európában tapasztalható a turizmusban, míg a legkisebb mértékű Kelet és Dél Európában. A Kelet-európai országok - Ausztria, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia - között a szállodák teljesítményét nézve a legjobb eredményt  Ausztria mutatja, amit Csehország és Lengyelország követ. Magyarország csupán Szlovákiát előzi meg.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.